nije samo rat...

Jesu li cijene prenapuhane i hrani li inflaciju pohlepa korporacija? 'Rade to zato što mogu'

O tome se već tjednima raspravlja u Americi: neki tvrde da inflaciju ne pogoni samo rat u Ukrajini i sankcije Rusiji - nego i pohlepa korporacija

Marina Brcković/ 17.5.2022. u 8:00

Formula za bebe u Americi više gotovo pa i nema. Ono što roditelji ne uspiju naći u trgovinama, traže na internetu, ali tamo se prodaju po znatno većim, protuzakonitim cijenama. Divljaju cijene gotovo svih proizvoda, pa tako i plina i nafte. Građani su sve siromašniji - a naftne kompanije bilježe nikad veću dobit.

Exxon i Shell tako su u prvom kvartalu utrostručili dobit u odnosu na isto razdoblje lani. A Chevron je s 1,7 milijardi došao do dobiti od 6 i pol milijardi dolara. No, ne samo američke, i naša nacionalna kompanija bilježi profit. U odnosu na lanjskih 50 milijuna, sada joj u prvom tromjesečju dobit iznosi 586 milijuna kuna.

"Pa gledajte, čim cijene nafte i plina rastu, a pogotovo plina - to se automatski reflektira na račun dobiti i gubitka, odnosno na profitabilnost naftnih kompanija. Međutim, ja osobno mislim da su glavna stvar tu i burze i špekulanti i trgovanje naftom i plinom kroz nekakve buduće periode", rekao je Miro Skalicki, energetski stručnjak.

Ekonomski stručnjaci jasno kažu - velike kompanije prenapuhuju cijene - zato što mogu.

"Cijena pojedinog proizvoda ne ovisi o troškovima proizvodnje, nego o ponudi i potražnji. Ako znaju da mogu prodati taj proizvod za određenu cijenu, onda će to i raditi. Što tu država može napraviti? Država u velikoj mjeri ne može zabraniti velikim korporacijama da povećavaju cijene, ona može samo omogućiti da je više ponuđača na tržištu i onda će povećana konkurencija utjecati na to da dolazi do smanjivanja cijena", kaže Predrag Bejaković, ekonomski analitičar.

"Definitivno. Postoji napuhivanje cijena i kod naših firmi. To je jednostavno tako. Dakle, jedan dio inflacije je opravdan. To je ono što je utjecalo na dizanje cijene energenata i hrane. Međutim, drugi dio inflacije nije opravdan i tu su mnoge firme iskoristile priliku da jednostavno dignu cijene svojih roba i usluga", objašnjava Petar Vušković, ekonomski analitičar.

Upravo se čita

Image
mračna otkrića

Strava na jezeru: Voda se povlači zbog suše, otkrivaju se ljudski kosturi. 'Postoji moguće objašnjenje...'

To je iskorištavanje ljudi, kažu američki demokrati koji su predložili zakon koji ograničava cijene.

Image
UMIJEĆE PREŽIVLJAVANJA

Dok cijene divljaju, oni preživljavaju na minimalcu. Donosimo priču o tisuća radnika koji rade za 3750 kn

Image
UMIJEĆE PREŽIVLJAVANJA

Dok cijene divljaju, oni preživljavaju na minimalcu. Donosimo priču o tisuća radnika koji rade za 3750 kn

"U ovo vrijeme rata, ili bilo koje drugo vrijeme, nema opravdanja za velike naftne kompanije da profitiraju, dižu cijene ili iskorištavaju obitelji. Zato demokrati idu sa snažnom akcijom koja će zaustaviti i pozvati na odgovornost naftne i plinske kompanije za profiterstvo i manipuliranje tržištima. To nam je svima prioritet", smatra Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma SAD-a.

Demokrate sada kritiziraju da su populisti, da je njihov zakon jednako učinkovit protiv inflacije, kao pijenje izbjeljivača protiv korone. I za Bejakovića - loš je to i nerealan potez.

"Mislim da je to jako populistički potez i to bi i birači trebali shvatiti da je to u najvećoj mjeri osuđeno na neuspjeh. Svi političari na svijetu na neki način licitiraju sa svojim utjecajima, a mi bi kao građani trebali biti potpuno svjesni da tu političari gotovo da i nemaju utjecaja", kaže Bejaković.

Skalicki pak smatra da bi oko cijene nafte trebao postojati konsezus.

"Niti nekakve niske niti visoke cijene nisu dobre za nikoga. Ja osobno već neko vrijeme govorim da bi bilo dobro kada bi svijet uspio postići neki konsenzus da te cijene budu između 70 i 80 dolara po barelu", kaže Skalicki. Trenutno je cijena nešto iznad 100 dolara po barelu. A litra benzina od ponoći 13 i pol kuna.

Marina Brcković/ 17.5.2022. u 8:00

Više s weba

Pročitajte još

Image
policija upozorava

VIDEO Nastavljaju se divljanja na Pelješkom mostu! Motorist se vozio na zadnjoj gumi dok je drugi snimao

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču