'suzdržite se...' / Kremlj tvrdi da je u Ukrajini ubijen 51 Hrvat. Hrvatsko ministarstvo: 'Nismo izdali nijednu sprovodnicu'

Image
Foto: AP

S druge strane, o svojim gubitcima Kremlj već mjesecima šuti

18.6.2022.
15:38
AP
VOYO logo

Rusko ministarstvo obrane konstatiralo je u petak tijekom svog dnevnog izvještaja da je hrvatska skupina vojnika u Ukrajini četvrta najveća s područja Europe te da je pretrpjela znatne gubitke.

"Čak 51 Hrvat ubijen je od početka 'specijalne operacije' u Ukrajini", rekao je glasnogovornik ministarstva, Igor Konašenkov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tablici koju su objavili na svojim stranicama, rusko ministarstvo navodi da se od početka invazije na strani Ukrajine borilo 204 Hrvata, od čega ih je ostalo 79. Dodali su i da je gotovo polovica njih, 74, dezertirala.

Konašenkov je hrvatske državljane na ukrajinskom bojištu nazvao "plaćenicima", a još je u ožujku rekao da ih ima oko 200.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Hrvatsko je Ministarstvo vanjskih poslova za sada potvrdilo da je u Rusiji zarobljen tek jedan hrvatski građanin, a oglasili su se i o ovim tvrdnjama Kremlja:

"MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove tvrdnje za sada nitko drugi nije mogao potvrditi, dok s druge strane, o svojim gubitcima Kremlj već mjesecima šuti. Prema ukrajinskim vojnim podacima, Rusija je izgubila već bitno preko 30.000 vojnika. Zapadne procjene, čak i konzervativne, iako nešto niže, otprilike su istog reda veličine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo