hoće li intervenirati? / Najavljeno najveće poskupljenje goriva ikad: 20% OPG-ova razmišlja o zatvaranju, čeka se odluka Plenkovića

Image
Foto: RTL

Nikad dosad gorivo nije poskupjelo čak 90 lipa po litri. A najave za idući tjedan su upravo takve

2.6.2022.
18:38
RTL
VOYO logo

Traktor kao luksuz i to sve zbog skupog goriva! Poljoprivrednici ga voze na plavi dizel, ostvare li se najave, od idućeg tjedna u njega će točiti za 10 kuna po litri.

"Na šest kuna je već ta granica probijena dok smo mi bili na pozitivnoj nuli, dok smo sad u minusu s proizvodnjom. Dođe li plavi dizel na 10 kuna po litri, gdje ste onda? Nismo nigdje, ona je neisplativo, već da je. Povrtlari s tu više ne mogu naći. Mi navodnjavamo preko traktorskih pumpi i grana smo koja najviše koristi plavi dizel", rekla je predsjednica Udruge povrtlara, Marina Galović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
malo istraživanje /

Direkt usporedio cijene po Europi. Gorivo jeftinije kod susjeda, a u Austriji je cijena jednog jajeta 4 kune

Image
malo istraživanje /

Direkt usporedio cijene po Europi. Gorivo jeftinije kod susjeda, a u Austriji je cijena jednog jajeta 4 kune

Pa neki poljoprivrednici razmišljaju i o gašenju OPG-ova.

"Oko 20 % najmanje. Ne možeš se naći u tome svemu, nama je 400 posto skočila cijena proizvodnje u odnosu na prošlu godinu", kaže Galović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najave cijena goriva za idući tjedan nisu dobre! Prema današnjem izračunu, benzin bi mogao biti skuplji 70 lipa po litri, dizel i plavi dizel čak 90 lipa. Iako bi se cijene mogle preciznije znati tijekom vikenda, nekoliko izvora tvrdi da neće biti velikih odstupanja.

"Poskupljenja koja su danas objavljena nažalost neće biti daleko od istine. Da, činjenica je da je četvrtak i da sutra imamo trgovanje na mediteranskom tržištu. Zbog embarga i geopolitičke situacije, nažalost, moramo zaključiti nije daleko od istine ono što nam se sprema za idući utorak", rekao je osnivač portala cijene goriva, Tin Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divljanje cijena može kontrolirati Vlada, Uredbom o cijeni goriva. To se odnosi na kontrolu trošarina i trgovačkih marži. Premijer poručuje - prostora za intervenciju ima.

"Imamo trošarine i marže, to su dva elementa u kojima možemo intervenirati. Još uvijek postoji prostor u tom pogledu. Mi ćemo i danas poslijepodne kad se vratimo u Zagreb na užem kabinetu raspravljati tu situaciju. Čut ćemo procjene ministarstva i donosit ćemo odluke koje su najbolje za građane u ovim okolnostima", rekao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladina uredba istekla je jučer, a nova odluka očekuje se sutra - minimalna očekivanja su da će trošarine ostati na sadašnjoj razini.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo