'slatke muke' / Neobična intervencija hitne pomoći u Međimurju, usred noći porodili djevojčicu: 'Namučila nas je…'

Da je posao djelatnika hitne nepredvidiv i uzbudljiv potvrđuje i priča iz Međimurja

28.6.2022.
20:30
VOYO logo

"Poziv u pola pet ujutro da žena ima trudove i da je vodenjak puko. Brzo smo se spremili i krenuli na intervenciju. Zatekli smo prazno dvorište i otvorena vrata od kuće. Ušli smo u kuću i čuli smo ženu da viče, da je u bolovima", ispričali su medicinski tehničari i liječnica koji su stigli na intervenciju.

Nekoliko minuta kasnije - evo je. Zove se Ela. Dugačka je 50 centimetara, teška 3650 i rođena je nestrpljiva. Na svijet je stigla u svom domu u 5:10 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije htjela čekati do bolnice. Stigla je hitna, normalno hitna je došla unutra, doktorica iz hitne pomoći mi je normalno pomogla i ja sam se porodila i ona je stigla na svijet", rekla je Antonia Tratnjak iz Domašinca.

Ova liječnica radi 34 godine u hitnoj. Procijenila je da nema vremena za odlazak u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bebicu smo najprije utoplili. Ja sam držala bebicu, dečki su moji iz tima majku prebacili na nosila u ovo vozilo. Bebu smo predali mami. Beba je bila jako sretna, mi još sretniji", rekla je liječnica u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije, Tasjenka Frčko.

Bilo je njihovo dežurstvo u Prelogu pri kraju smjene. Stigao je poziv. Do lokacije im je trebalo 10-ak minuta. Uz mali kirurški zahvat porodili su majku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda smo pristupili porodu po našim standardima koje imamo, koje uvježbavamo. Kad smo začuli dječji plač iza to je stvarno neopisiv osjećaj, kad krenete da se rodio novi život", rekao je medicinski tehničar Matija Debelec.

Često svjedoče tragedijama, zato će ovu priču itekako pamtiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
mini baby boom /

U riječkom rodilištu nikad više beba! Prekinut negativan trend, a rodilo se više dječaka nego djevojčica

Image
mini baby boom /

U riječkom rodilištu nikad više beba! Prekinut negativan trend, a rodilo se više dječaka nego djevojčica

"Namučila nas je ali je to na kraju bila slatka muka. I za nas i za mamu. Sjedili smo iza s mamom i bebom, bilo nam je važno da se oni utople. Osjetljivi su na temperaturu i otpratili smo ih do same bolnice", rekao je drugi tehničar, Leon Vlahek.

U petak izlaze iz bolnice. Prvu fotografiju s Elom imaju djelatnici hitne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porod je nešto što djelatniku hitne ostane u doživotnom sjećanju. To je zaista nešto lijepo, ja vam to ne mogu opisati kad se rodi taj mali život, kad beba proplače i sve je u redu. Zaista, naše srce je veliko k'o kuća", rekla je Frčko.

I prošli mjesec se rodila djevojčica u vozilu Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Na godinu prevezu od 50 do 70 trudnica u bolnicu, a svaka peta rodi kod kuće ili u hitnoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo