Poljoprivrednici na koljenima / Tri nezapamćena nevremena u tri tjedna, Zagorci neutješni: 'Dok je bilo obrane, nikada nije bilo ovako'

Ekipa RTL-a posjetila je poljoprivrednike kojima je nezapamćena tuča uništila ovogodišnje nasade

14.6.2022.
19:30
VOYO logo

Kao da je sredina zime, a ne ljeto pred vratima. Dvadeset centimetara bijelog ledenog pokrivača u zagorskom naselju Poznanovec nanijela je snažna tuča. A nakon toga zbog  začepljenih odvoda i poplava.

Voda se povukla, a iza sebe ostavila tugu i jad na njivama. Mjeseci truda i rada otišli su u nepovrat. Pola nasada Danijelovog krumpira, tikvi ni kukuruza više nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budimo se u 4:20. Kad vidite trud koji je uloženi zadnja dva mjeseca, ne računajući financijska sredstva. Dođe vam da se plačete", rekao je poljoprivrednik Danijel Sinković.

Image
'Zvoni i goni neveru' /

Protugradnu opremu nemaju, ali imaju gotovo sto godina staru alternativu: Tuča pored zvonjave nema šanse?

Image
'Zvoni i goni neveru' /

Protugradnu opremu nemaju, ali imaju gotovo sto godina staru alternativu: Tuča pored zvonjave nema šanse?

Dan nakon, sada je ovdje 25 stupnjeva, a na zemlji i dalje led od jučerašnjeg nevremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"25 minuta padala je tuča s olujnim vjetrom i velikim nanosima leda. Učinjene su velike štete, na poljoprivrednim usjevima, na obiteljskim objektima infrastrukturi. Ekipe smo digli van vatrogasce i komunalna poduzeća, cijelu moć smo to sanirati. 57 godina sam star nikada nisam ovako nešto doživio. Ovo je strašno", kazao je načelnik općine Bedekovčina, Darko Ban.

Gotovo da nema vrta u mjestu koji nije uništen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grah već je cvao, paradajz je cvao, paprika je cvala. Zelje se vezalo u glavice. Ničega, sve je poklješčeno", rekla je Dragica Lukić Habulin iz Poznanovca.

"Porušilo nam je crjepove. Ovdje nam je limeni krov diglo i preko drva kod susjeda otišlo. I eto užas. Još sam uvijek u šoku", kazala je Marija Turek iz Poznanovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li biti proglašena elementarna nepogoda znati, će se nakon nekoliko dana kada bude zbrojeno prelazi li šteta 20 posto proračuna općine.

"Prema onome što smo vidjeli jučer i ovo danas, ja vjerujem da će biti šteta iznad 20 posto", kazao je župan krapinsko-zagorski, Željko Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon trećeg strašnog nevremena koje mu je poharalo županiju, župan i dalje zaziva eksperiment za povratak raketa i protugradne obrane koji je ukinut prije dvije godine.

"Da se jedan dio brani jednu godinu s raketama, jedan dio ne. Ako se pokazuje da je isto onda smo si donijeli dokaz da rakete ne djeluju i to će biti dokaz poljoprivrednicima koji imaju tvornice na otvorenom što je najteži oblik bilo kakve proizvodnje. Međutim što ako se pokaže da su učinkovite?", pita se Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ministrica poljoprivrede tvrdi da su rakete znanstveno dokazano neučinkovite, seljaci pak odgovaraju, znanost je jedno, život drugo.

"Te rakete su imale učinak. Živio sam 15 godina pored stanice 100 metara do moje kuće i uvijek sam kao klinac promatrao te rakete, kamo idu i što će se s oblakom desiti. Nikad nije tuče bilo a kamoli u razmjerima ovih od 20 dana", tvrdi poljoprivrednik Danijel Stanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok nema raketa, poljoprivrednicima jedino preostaje osigurati svoje usjeve. No, kada se dogodi ovako nešto, niti jedno osiguranje ne može im nadoknaditi sto posto štete, ali ni sav uložen trud, muku i ljubav.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo