najveća vježba ikad / U napuštenoj vojarni Kupa uvježbavali spremnost za spašavanje. Na teretnu bili sa psima, dronovima, robotima

Bazu su postavili u roku od 30 minuta, kontejnere s digitalnim kamerama, internetom, aplikacijama koje pokazuju lokaciju unesrećenih

17.6.2022.
21:30
VOYO logo

Tlo se još treslo, a ekipa je već na terenu. Vremena je malo, a stradalih puno. Okružje teško, opasno i rizično. Zato u pomoć stiže robotika. U roku od 30 minuta je postavljena baza. Kontejneri s digitalnim kartama, komunikacijskim kanalima i internetom. Prema informacijama s terena locirane su prve žrtve. Kreće se u akciju.

"Tu smo našli jednog unesrećenog i pristupamo do njega", čuje se s terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen Vinković, DIP Civilne zaštite, pojašnjava: "Imamo web aplikaciju koja služi za izradu i prikaz taktičke situacije na terenu. Tu se upisuju podatci s terena i onda tu pratimo što se događa. Tu vidimo označene žrtve i možemo ići do njih."

Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite Republike Hrvatske kaže: "Vježbamo zato da bi bili sposobni u najkraćem mogućem vremenu pomoći onima koji su potrebiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi koraci ove vježbe - procjena stanja i osiguravanje građevina kako bi se, uz što manje rizika, moglo doći do stradalih.

Image
'prvo lice petrinje' /

Potres ga je proslavio, obnova uništila. Kako se Darinku Dumboviću dogodio Rudy Guliani efekt

Image
'prvo lice petrinje' /

Potres ga je proslavio, obnova uništila. Kako se Darinku Dumboviću dogodio Rudy Guliani efekt

Okruženje u kojem je bila vježba, bilo je i više nego uvjerljivo. Vojarna srušena već više 20 godina. Zanimljivo je da ni svi članovi Civilne zaštite ne znaju koji je scenarij jer je bitno kako će reagirati na faktor iznenađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zgradi su locirane žrtve. Najviše zahvaljujući Thomasu i ostalim potražnim psima. Oni su u ovakvim situacijama ključni dio tima jer su žrtve često pod ruševinama.

Matko Škalamera, vodič je potražnog psa iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a. Kaže nam: "Prioritet je pretraga i onda odmorimo pse te radimo tehnička izvlačenja. Prije toga kolege probijaju razne prepreke kako bi došli do unesrećenih osoba koje je pas markirao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često probijaju i zidovi da bi se došlo do žrtava. Bilo je toga i ovdje. U vježbi sudjeluje i Gorska služba spašavanje koja spušta žrtve i predaje ih Hitnoj.
Vježba se nastavlja i sutra, čak i u noćnim uvjetima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo