OPASNOST NIJE PROŠLA / Visoki vodostaj Drave još prijeti, sve spremno za evakuaciju

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Naselje Karašica kod Osijeka i dalje okruženo vodom. U subotu je na dva mjesta popustio nasip, ali je saniran. Šišljagić je rekao da je sve spremno za evakuaciju mještana koji sudjeluju u obrani naselja.

22.9.2014.
13:44
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Iako je u laganom padu, visoki vodostaj Drave još je uvijek opasnost za pojedina područja Osječko-baranjske županije te su sve službe zaštite na terenu i u stanju pripravnosti, izvijestio je danas osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i predsjednik Stožera zaštite i spašavanja.

Nakon sjednice Stožera, Šišljagić je rekao da je naselje Karašica kod Osijeka i dalje okruženo vodom, a sve je spremno za evakuaciju mještana, koji sudjeluju u obrani naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je na dva mjesta popustio nasip, ali je saniran, a očekuje se da će krizna situacija trajati naredna dva dana. Najviši vodeni val Drave jučer je oko 15 sati prošao Osijekom i iznosio je 442 centimetra, a sada iznosi 422 i dalje stagnira.

Vodostaj Drave kod Donjeg Miholjca, koji je jučer iznosio 437, sada je pet centimetara niži, rekao je Šišljagić. Dodao je kako je i dalje 600 ljudi na terenu, među kojima je 320 pripadnika Hrvatske vojske, 133 policajaca, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, stotinjak vatrogasaca i mjesno stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rječica Karašica se izlila na prostor Parka prirode u Petrijevcima te poplavila stambene i druge objekte jer taj dio nije branjen. Nikola Jaman iz Petrijevaca novinarima je izjavio kako je duboko razočaran jer mu "unatoč brojnim pozivima za pomoć nitko nije došao pomoći da spasi imovinu iz kuće".

Konje i dio mehanizacije uspio je spasiti, ali u kući su mu ostale na tisuće knjiga koje je godinama kupovao. "Zapravo, cijeli moj život", požalio se Jaman. Istaknuo je kako mu je osim kuće poplavljeno i oko 12 hektara površine gdje se nalazi ribnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić odbacio je Jamanove tvrdnje da mu nitko nije htio pomoći, rekavši kako je u subotu oko 7,15 sati Jaman obaviješten "da će doći visoka voda i da svu svoju imovinu skloni te da će mu u tome pomoći svi koji su za to nadležni".

"Nažalost, on je odgovorio da mu ne može biti ništa i nije reagirao do večernjih sati. U mrak nitko ne bi slao ljude gdje su prisutne velike vodene rupe, a i objekti pod naponom struje. Žao mi je što Nikola Jaman sada tako reagira jer, kao i svima, i njemu bi pomogli da je htio, ali na vrijeme", poručio je Zelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo