PRIJEDLOG HSLS-a i SDSS-a / Vlada ipak uvodi porez za bogate

Image

U Sabor upućen amandman na rebalans proračuna prema kojem bi se za dividende od 3.000 do 6.000 kuna plaćao porez od 2 posto. One veće od 6.000 kuna oporezovale bi se sa 4 posto.

30.7.2009.
9:16
VOYO logo

ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak u Sabor uputila amandman na prijedlog zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, kojim bi se uveo porez na kapitalnu dobit, odnosno dividendu.

Prema tom amandmanu, dividenda bi se oporezivala po po istom načelu kao i plaće i mirovine. Dakle, na dividende od 3.000 do 6.000 kuna stopa poreza bi iznosila 2 posto dok bi se za one veće od 6.000 kuna plaćao porez od 4 posto. Dividende do 3.000 kuna krizni porez ne bi zahvatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se, naime, o prijedlogu HSLS-a i SDSS-a, a prema riječima potpredsjednice Vlade Đurđe Adlešič, time bi proračun punili bogatiji, a ne samo siromašniji slojevi stanovništva. 

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac već je nekoliko puta dosad najavio da njegova stranka neće u Saboru podržati rebalans proračuna ako se njime ne uspostavi socijalna ravnoteža, odnosno ako se teret krize ravnomjernije ne rasporedi i na bogatije slojeve stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog spomentuog amandmana Sabor će o kriznom porezu, koji će se obračunavati na sva primanja koja su veća od 3.000 kuna, glasovati u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo