U NJEMAČKOJ POPUŠTAJU NASIPI / Vodeno čudovište ide dalje: Na udaru je Budimpešta!

Vrh čudovišnog vodenog vala Dunava približava se hrvatskoj granici. No prije toga mora proći Budimpeštu. Tisuće građana cijeli dan učvršćuju nasipe jer bi rijeka mogla probiti rekorde vodostaja. Uzvodno su neka sela uz Dunav već evakuirana.

8.6.2013.
18:48
VOYO logo

Mađarske vlasti, službe za izvanredna stanja i tisuće volontera u subotu ujutro su nastavljale učvršćivati nasipe u očekivanju vrhunca vodenog vala na Dunavu, možda najvišeg u povijesti, predviđenog za ponedjeljak u Budimpešti.

U noći na subotu, selo Gyorujfalu s 1.500 stanovnika, 115 km zapadno od prijestolnice, gdje je nasip popustio zbog odrona u petak, moralo se evakuirati. "Nasip je zasad stabilan, ali pritisak vode je toliko snažan da smo odlučili evakuirati Gyorujfalu radi sigurnosti", rekao je premijer Viktor Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj Dunava u Budimpešti bio je u 6.00 sati po srednjoeuropskom vremenu 8,45 m, a dosad najviši vodostaj od 8,6 m zabilježen je 2006.

Gradonačelnik Budimpešte IstvanTarlos naredio je da se zatvore gradska kupališta i proširio je zabranu parkiranja automobila blizu Dunava. Promet je inače otežan jer je obala od srijede pod vodom, a linije gradskog prijevoza su izmijenjene zbog porasta vodostaja Dunava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je na sjeveroistoku zemlje zabilježeno više rekordnih vodostaja, ali na austrijsko-mađarskoj granici, u Rajki, vodostaj je u subotu ujutro pao na 5,96 m, pošto je dan ranije bio 6,46 m. U Austriji vodostaj polagano opada pa je posvuda počelo raščišćavanje.

Njemačkoj prijeti Laba. Na lijevoj obali curi nasip pokraj Akena. "Nasip je popustio i očekujemo 2,5 metra visok vodeni val. Ne znamo kada će stići niti kako će se širiti, pa svi odlaze na sigurnije mjesto", rekao je njemački policajac MarcoIsecke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogled na rijeku ovdje nije ugodan. "Ovo je grozno, još je gore od poplava 2002. Iseljavamo još od četvrtka, ali nismo imali pojma da će biti ovako strašno", rekao je DonaldSchmidt.

Na nogama je već danima i Slovačka, iako je vrhunac vodenog vala prošao Bratislavom, njeni stanovnici strahuju od novih padalina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo