OSUĐEN U HAAGU / Vojislav Šešelj dobio 18 mjeseci

Image

Vođa srpskih radikala dobio je kaznu zatvora zbog nepoštivanja suda. Otkrio je identitet svjedoka vezanih za suđenje koje se protiv njega vodi u Haagu.

31.10.2011.
10:04
VOYO logo

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u ponedjeljak je osudio vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja na 18 mjeseci zatvora zbog nepoštivanja suda, odnosno zbog otkrivanja identiteta svjedoka vezanih uz suđenje koje se protiv njega vodi pred ICTY-jem za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata.

"Vijeće proglašava optuženog Vojislava Šešelja krivim... i izriče jedinstvenu kaznu zatvora od 18 mjeseci", kazao je predsjedavajući sudac O-Gon Kwon na 15-minutnom ročištu na kojem je Šešelj zaradio svoju drugu osuđujuću presudu za nepoštivanje suda.

"Vijeće se uvjerilo izvan razumne sumnje da je optuženi znao da objavljuje zaštićene informacije i da je to učinio namjerno, znajući da time krši odluke raspravnog vijeća", kazao je predsjedavajući sudac, izražavajući veliku zabrinutost zbog namjernog kršenja zaštitnih mjera u slučaju 11 svjedoka čiji je identitet Šešelj otkrio u jednoj od svojih brojnih knjiga čiji naslov nije objavljen.

Sud je odredio da ovu kaznu Šešelj služi usporedno s prvom za nepoštivanje suda kojom je u srpnju 2009. godine osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog otkrivanja identiteta tri svjedoka, također u jednoj od svojih knjiga.

ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštivanje suda. Treća i najnovija optužnica podignuta je u svibnju ove godine zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve presude za nepoštivanje suda. Po toj se optužnici u lipnju izjasnio da se ne osjeća krivim, a prije dva tjedna optužnica je nadopunjena činjenicom da se Šešelj oglušio i na naknadne naloge suda da ukloni tajne podatke s internetske stranice pa će se u petak ponovno izjašnjavati o krivnji.

Šešelj je u pritvoru ICTY-ja od početka 2003., a njegovo suđenje za ratne zločine počelo je u studenome 2007. godine. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka, a pošto je Šešelj najavio kako ne namjerava iznositi obranu sudsko vijeće bi moglo uskoro sazvati iznošenje završnih riječi.

Šešelj, koji se i na ovom ročištu nije propustio predstaviti kao doktor prava i najveći neprijatelj ICTY-ja, prigovorio je što mu je u petak uveden nadzor komunikacija s njegovim pravnim savjetnicima zbog sumnje da tako krši mjere za zaštitu svjedoka.

"Ni Titov komunistički režim nije branio razgovore s odvjetnicima", rekao je Šešelj, poručivši da će se za trajanja te mjere odbiti izjašnjavati o bilo čemu, uključujući i "o lijepom vremenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo