Biografija / Tko je Novak Đoković?

Image
Foto: AP Images

Novak Đoković je srpski tenisač i rekordni pobjednik „Grand Slam“ turnira krenuvši od 2008. pa sve do 2021. kada je obranio svoju titulu ATP prvaka. Nakon odbijanja cjepiva protiv Covida-19 izbačen je s „Australian Open“ turnira 2022. Doznaj sve o Novaku Đokoviću na jednom mjestu!

26.1.2022.
10:41
AP Images
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Novak Đoković rođen je 22. svibnja 1987. u Beogradu (Srbija).

Školovanje

Novak Đoković je završio osnovnu školu „Bora Stanković“, a sa 12 godina je upisao tenisku akademiju Nikole Pilića. Srednju školu je pohađao vanredno zbog treninga, jer je već sa 16 godina postao teniski profesionalac. Nakon toga nije upisao studij, iako je rekao da nikada nije kasno i možda u 40-oj baš upiše fakultet. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Novak Đoković je najstariji je sin Dijane (rođena Žagar) i Srđana Đoković. Otac mu je podrijetlom Crnogorac (iz mjesta Jasenovo Polje pokraj Nikšića), a majka Hrvatica (rođena u Vinkovcima). Ima dva brata: Đorđa (rođen 1995.) i Marka (rođen 1991.), koji se također profesionalno bave tenisom. Otac mu drži palačinkarnicu i pizzeriju u Kopaoniku, gdje je Novak prvi puta počeo igrati tenis. 

Novak Đoković ima suprugu Jelenu (rođena Ristić) i sina Stefana (rođen 2014.). Navodno, svoju suprugu je upoznao tijekom srednjoškolskih dana, dok je još trenirala atletiku u Sportskoj gimnaziji. Nakon diplomiranja na Univerzitetu u Milanu, ima i doktorat iz menadžmenta. Obitelj Đoković živi u Monte Carlu u Monacu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Nagrade i priznanja

Najznačajnije pobjede u karijeri Novaka Đokovića jest osvajanje Grand Slam turnira, od Australian Open (9), Wimbledon (5), US Open (3) i Roland Garros (2).  Također je četiri puta osvojio završni turnir i 32 puta pobijedio na turnirima iz ATP Masters serije. Prilikom osvajanja Davis Cupa 2010., bio je član srpske teniske reprezentacije, a za najboljeg svjetskog športaša imenovan je 2011. i 2015. 

Tenis od malih nogu

Navodno, Novak Đoković je već sa četiri godine prvi puta uzeo reket u ruke, a sa sedam odlučio da se želi baviti samo tenisom. Prvi trener mu je bila Jelena Genčić, a sa 12 godina je upisao poznatu tenisku akademiju u Münchenu. Putovanja u Njemačku svakih par mjeseci nisu bila laka, ali Đoković je ustrajao do skoro dvije godine takvog treninga, jer kako je kasnije rekao, to mu je mnogo značilo za karijeru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva pobjeda u 14-oj godini 

Kada je imao samo 14 godina Novak Đoković je odnio svoju prvu pobjedu 2001. kao trostruki prvak Europe u pojedinačnom meču, parovima i mješovitim parovima. Te iste godine osvojio je i srebro na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Fokusiran prema uspjehu, 2002. je postao pobjednikom Europe u konkurenciji do 16 godina, a u konkurenciji do 18 godina osvojio je turnire „La Boul“ i „La Poet“ u Francuskoj i “Princes Cup” u Miamiju. Nakon što je odigrao pet ITF turnira, dospio je na 40. mjesto najboljih junior tenisača u svijetu. 

Od prvih ATP poena do ATP trofeja

Svoje prve ATP poene Novak Đoković osvojio je 2003. na Future Stars Cupu (TK „Crvena Zvezda“, Beograd). Ujedno je osvojio zlatnu medalju na ITF turniru u Nürnbergu (Njemačka), a u Latneu (Francuska) proglašen je ponovno najboljim igračem Europe u konkurenciji do 16 godina. Sljedeće godine osvojio je čak tri turnira u Szolnoku, Budimpešti i Beogradu. Ujedno 2004. odnio je dvije pobjede protiv Latvije na Davis Cup turniru i rangiran je kao 606. tenisač na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj prvi „ATP Challenger“ Novak Đoković osvojio je u Budimpešti 2004., a nakon toga osvojio je i turnir u Mađarskoj. Iste godine zabilježio je pobjedu na „Srbija F5 Future“ i na turniru u Aachenu (Njemačka). 

Na ATP listi pozicioniran je kao 186. tenisač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvog Grand Slama do TOP 100 tenisača

Svoj prvi Grand Slam turnir Novak Đoković započeo je igranjem na „Australian Open“ prvenstvu 2005. u Melbournu, no izgubio je od igrača Marata Safina (Rusija). Kasnije ipak osvaja ATP turnir u San Remu (Italija). Kvalificirao se i za „Roland Garros“ „Wimbledon“ i „US Open“. Pobijedivši devetog tenisača nas svijetu Mariano Puerta, ušao je u treći krug Grand Slam turnira. Novak Đoković ušao je u listu TOP 100 tenisača svijeta i plasirao se na 78. mjesto ATP liste. 

Od prvog ATP turnira do TOP 20 tenisača

Nastavivši s Grand Slam turnirima 2006., Novak Đoković je osvojio četvrt finale na „Roland Garrosu“ i osminu finala na „Wimbledonu“. Uvršten je u 40 najboljih tenisača na ATP listi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj prvi ATP turnir Novak Đoković je osvojio u srpnju 2006. u Amersfoortu (Nizozemska). Nakon toga je pobijedio na ATP turniru u Metzu (Francuska) i ušao u TOP 20 tenisača na ATP listi. Novi trener mu postaje Marián Vajda podrijetlom iz Slovačke. 

Prvi ulazak u Grand Slam finale i TOP 10 tenisača

Nova sezona postaje uspješna za Novaka Đokovića pobjedom na turniru u „Adelaideu“ (Australija) 2007. Nakon toga igra polufinale turnira u Rotterdamu (Nizozemska) te finale „US Opena“ i „Indian Wells“ (SAD). Uvršten je u TOP 10 tenisača na ATP listi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda najzapamćenija pobjeda te godine je osvajanje titule na turniru „Key Biscayne“ u Miamiju (SAD), gdje je potukao velike tenisače poput Rafaela Nadala i Rogera Federera. Bio je to povijesni trenutak, budući da je Đoković postao najmlađi muški tenisač koji nije izgubio nijedan meč na turniru otkad je to postigao tenisač Ivan Lendl 1989. godine.

Od osvajanja prvog Grand Slama do prva tri tenisača svijeta

Nova povijesna pobjeda Novaka Đokovića je pobjeda na „Australian Openu“ i osvajanje prvog Grand Slama 2008. godine. Nakon toga odnio je pobjedu na „Masters“ turnirima u „Indian Wellsu“, Rimu i Šangaju. Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojio je brončanu medalju. Pozicionirao se do polufinala na „Roland Garrosu“ i „Wimbledonu“. Drugu „Masters“ titulu osvojio je u Montrealu i ušao u tri top tenisača svijeta. Ujedno je odnio pobjedu i na prvom srpskom ATP turniru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska slava i prvi tenisač svijeta

Nakon prvog osvojenog Grand Slama, Novak Đoković je nastavio nizati pobjede na sljedećim turnirima: „Australian Open“ (2008., 2011., 2012., 2013., 2015., 2016., 2019., 2020., 2021.), „Wimbledon“ (2011., 2014., 2015., 2018., 2019.), „US Open“ (2011., 2015., 2018.) i „Roland Garros“ (2016., 2021.). 

Jedna od najznačajnijih pobjeda je u „Wimbledonu“ 2011. kada je Novak Đoković došao na 1. mjesto ATP liste. Ujedno je ostvario najviše pobjeda na „Masters“ turnirima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedećoj sezoni je izgubio svoju titulu prvog tenisača svijeta, ali do kraja 2012. ju je povratio pobijedivši Rogera Federera u Londonu. Ujedno te godine dodijeljena mu je „Arthur Ashe Courage Award“ za humanitaran doprinos i „ATP WORLD TOUR NO.1“ nagrada. 

Četiri uzastopne titule na „ATP World Tour“ finalu

Novi povijesni trenutak Novak Đoković je postigao 2015. kada je osvojio čak 11 titula te pobijedivši opet Rogera Federera postao je prvi tenisač u povijesti koji je osvojio četiri uzastopne titule na „ATP World Tour“ finalu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2016., Novak Đoković je završio na 2. mjestu ATP liste, no 2018. vratio se natrag na prvo. 

U 2021. Đoković je i dalje obranio svoju titulu na prvom mjestu ATP liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba za sudjelovanje na „Australian Open“ turniru 2022.

U siječnju 2022. mediji su objavili da je došlo do drame u zračnoj luci u Melbournu gdje se iskrcao Novak Đoković ne bi li sudjelovao na turniru „Australian Open“ 2022. i obranio svoju titulu svjetskog tenisača. Navodno, prema australskim vlastima i premijeru Scottu Morrisonu, nitko ne može ući u zemlju bez COVID potvrde o cijepljenju. Novak Đoković se nije cijepio protiv Covida-19, no imao je sa sobom liječničko izuzeće od cijepljenja, koje nije bilo dovoljno vlastima s obzirom na pravilnik. Odmah pri dolasku Đoković je bio izoliran i smješten u hotel nedaleko od zračne luke, a zatim i deportiran. 

Gdje je Novak Đoković sada? 

Krajem siječnja 2022., mediji su objavili da je Novak Đoković uočen na Zabljak skijalištu u Crnoj Gori s prijateljima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo