Biografija / Svi pričaju o Piruški Canjugi zbog koje je pala optužnica Todoriću: Tko je nekad utjecajna Agrokorova menadžerica, a danas USKOK-ova privedenica?

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Od supruge moćnog tajkuna i bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Zlatka Canjuge i Agrokorove menadžerice do osumnjičene USKOK-ove privedenice, doznajte sve o Piruški Canjuga.

16.11.2021.
21:00
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Piruška Canjuga rođena je 1965. godine u selu Glavice, Sinj. 

Školovanje

Image
na meti /

Akcijom obuhvaćeno sedam osoba: Bivšu tužiteljicu se sumnjiči da je otkrivala podatke Piruški Canjugi

Image
na meti /

Akcijom obuhvaćeno sedam osoba: Bivšu tužiteljicu se sumnjiči da je otkrivala podatke Piruški Canjugi

Nakon osnovne i srednje škole, Piruška Canjuga je završila Agronomski fakultet u Zagrebu s magisterijem na području entomologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatni život

Piruška Canjuga (djevojačko Dinarin) ima supruga Zlatka Canjugu (vjenčani 1994.) i dvoje djece: sina od 10 godina i  djevojčicu od 7 godina. S obitelji živi u vili na Tuškancu u Zagrebu. 

Od znanstvene asistentice do direktorice tvrtke Stolarija d.o.o.

Nakon diplome, Piruška je ostala na Agronomskom fakultetu gdje je radila kao znanstvena asistentica.  Od 1998. član je uprave, a 2000. postaje direktorica tvrtke Stolarija d.o.o. iz Splita, no šest godina kasnije ta tvrtka spada pod stečaj odlukom Porezne uprave i pripaja se koncernu Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršna potpredsjednica u Agrokoru

Pripajanjem Stolarije Agrokoru i navodno, utjecajem muža 2006. godine, Piruška Canjuga dolazi na mjesto izvršne potpredsjednice za poslovanje i poslovni razvoj u Agrokoru. Od svoje funkcije privremeno odstupa zbog čuvanja trudnoće i porodiljnog u razdoblju od 2013. do 2015. godine.

Afere

Moćan savez imenom brak

Uspjeh i karijera Piruške Canjuge se često veže uz uspon supruga Zlatka Canjuge, koji je ulaskom u HDZ prešao u političke vode i stekao moćne 'prijatelje' poput bivšeg predsjednika dr. Franje Tuđmana i Vladimira Šeksa. Iste godine kada je Zlatko postao glavnim tajnikom HDZ-a, oženio se za Pirušku 1994. godine. Uspostavljanje moćnih prijateljstava se nastavlja nakon što u sustav Agrokora ulazi Unikonzum na čelu s Ivicom Todorićem 1994. godine (koji mijenja ime u Konzum 1995.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Agrokor

Tijekom istrage DORH-a u Aferi Agrokor, zajedno s Ivicom Todorićem i drugim članovima uprave na listi osumnjičenika se našla i Piruška Canjuga s obzirom da je bila član uprave i potpredsjednica za poslovanje i poslovni razvoj u Agrokoru. 

U listopadu 2017. godine Pirušku je priveo PNUSKOK, zajedno s Antom Huljevom (bivšim direktorom Agrokora) te je završila u Remetincu, no ubrzo odlukom suca istrage Zorana Luburića puštena je da se brani sa slobode. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putem odvjetnika Ante Nobila, kao glavni dio obrane, Piruška je navodno izjavila da je nevina po pitanju financija što se tiče Afere Agrokor s obzirom da se bavila nekretninama, a ne financijama. Isto tako da joj je ugovor istekao 17. lipnja 2015., dok godine prije toga nije radila, jer je bila na bolovanju i rodiljskom dopustu. 

U ožujku 2019. mediji su prenijeli da se Piruška opet sumnjiči od strane DORH-a, ovog puta za utaju od 1.250.000 eura koje je pomogla sakriti Ivici Todoriću u off-shore tvrtki u Švicarskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno, istragom se pokazalo da je pronevjera fonda u Agrokoru počela već 2013. kada je Agrokor prodao dio svoj imovine američkoj firmi W.P. Carey. U to su bile uključene nekretnine Agrokora poput skladišta, Konzumovih hipermarketa i supermarketa za koje je Agrokor dobio desetke milijuna eura. Ipak, te nekretnine je Agrokor zatim zadržao u najmu, načelom 'sale-leaseback' ugovora, što i nije tako nezakonito ili neuobičajeno, no ono što se pokazalo tijekom transakcije uplata i slanja novca između W.P. Careya i Agrokora je da je u Švicarskoj ostao spomenuti iznos. 

Navodno, tih 1.250.000 eura je opravdano kao provizija za 'obavljeni posao i za savjetovanje', iako su nejasne dokumentacije za čije se poslovanje i ugovaranje smatraju odgovornima Piruška Canjuga i Ante Huljev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim osumnjičenja za tvrtku u Švicarskoj, Canjugu se sumnjičilo i za nezakonitu dobit firme Sigman Invest, na čijem je čelu bila konzultantica Nicole De Rossi, koja je navodno izdavala fiktivne račune.

U listopadu 2020. Vijeće Županijskog suda u Zagrebu izreklo je oslobađajuću presudu Piruški Canjugi, Ivici Todoriću i ostalim osumnjičenima zbog nedostatka dokaza i tvrdnji tužiteljstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Piruška Canjuga sada? 

U studenom 2021. pod novim valom istrage Afere Agrokor, mediji su prenijeli da je Piruška Canjuga uhićena zajedno s bivšom zamjenicom zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika, Mirelom Alerić Puklin.

Navodno, USKOK smatra da je Piruška dobivala informacije od Mirele Alerić Puklin koje su joj pomogle tijekom suđenja. Zajedno s njima, uhićen je i suprug bivše zamjenice, Goran Puklin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno s tim, zagrebačko tužiteljstvo tako je  16. studenog objavilo kako povlači jednu od najvažnijih optužnica koju su ikada podignuli i to za aferu Agrokor, podignutu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova i menadžera korporacije.

Više o tome pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo