novo istraživanje / Broj blizanaca je u porastu posljednjih 30 godina, u Sjevernoj Americi dogodio se porast od čak 70 posto

Image
Foto: Shutterstock

Broj rođenih blizanaca na tisuću poroda posebno je visok u Europi i Sjevernoj Americi

22.3.2021.
9:00
Shutterstock
VOYO logo

Rađa se više blizanaca nego ikad prije, ali svijet je sada možda dosegao vrhunac blizanaca, kažu znanstvenici.

Godišnje se u svijetu rodi oko 1,6 milijuna blizanaca tj. svako 42 dijete je blizanac, piše BBC

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planirani porod i medicinske tehnike poput IVF-a zabilježile su porast blizanaca za trećinu od 1980-ih. Odavde bi moglo biti sve nizbrdo, jer se fokus prebacuje na jedno dijete po trudnoći jer je manje rizično.

Image
Medicinski fenomen /

Brat blizanac koji je apsorbirao vlastitu sestru u utrobi ostao s neobičnom uspomenom na koži

Image
Medicinski fenomen /

Brat blizanac koji je apsorbirao vlastitu sestru u utrobi ostao s neobičnom uspomenom na koži

Znatan porast blizanaca u Europi i Sjevernoj Americi

Prema globalnom pregledu u časopisu Human Reproduction, vrhunac je postignut zbog velikog povećanja stopa blizanaca u svim regijama tijekom poslijednjih 30 godina. Za 32 posto se dogodio porasta u Aziji i čak 71 posto je porasta u Sjevernoj Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su prikupili podatke o stopama blizanaca iz 165 zemalja za razdoblje od 2010. do 2015. godine te ih usporedili sa stopama za razdoblje od 1980. do 1985. godine.

Broj rođenih blizanaca na tisuću poroda posebno je visok u Europi i Sjevernoj Americi. Međutim, stope blizanaca u Africi uvijek su bile visoke i nisu se puno promijenile u posljednjih 30 godina, što bi moglo biti posljedica rasta stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afrika i Azija trenutno čine oko 80 posto svih blizanaca u svijetu.

Znanstvenici predviđaju da će blizanac biti sve manje

Profesor Christiaan Monden, autor studije sa Sveučilišta Oxford, rekao je da za to postoji razlog. "Stopa blizanacau Africi toliko je visoka zbog velikog broja dvojajčanih blizanaca, blizanaca rođenih iz dva odvojena jajašca", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je najvjerojatnije zbog genetskih razlika između afričke populacije i ostalih populacija", dodaje.

Stope blizanaca u Europi, Sjevernoj Americi i oceanskim zemljama sustižu brojke u Aziji i Africi, a sve veća upotreba medicinski potpomognute oplodnje od 1970-ih glavni su razlog. Povećava se vjerojatnost višestrukog rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, znanstvenici predviđaju da će blizanac biti sve manje i da je vrhunnac broja rođenih blizanaca dosegnut. Žene koje su odlučile osnovati obitelji kasnije u životu, povećana uporaba kontracepcije i općenito niža plodnost igraju ulogu smanjenom broju blizanaca.

Isto tako naglasak je sada na jednoplodnoj trudnoći jer je sigurnija, kaže prof. Monden. "Ovo je važno jer su porođaji s blizancima povezani s višom stopom smrtnosti među bebama i djecom te s više komplikacija za majke i djecu tijekom trudnoće, kao i tijekom i nakon poroda", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blizanci imaju više komplikacija pri rođenju, češće se rađaju prerano i imaju nižu težinu rođenja i veći natalitet. Pad plodnosti, starost majke i tehnike poput IVF-a imat će utjecaja na broj blizanaca u godinama koje dolaze.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo