Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
mala škola štednje

Cijene goriva divljaju, a mi donosimo savjete koji će vam u novčaniku sačuvati i do nekoliko stotina kuna

Ključ uštede je prilagođavanje stila vožnje štedljivoj potrošnji, radi se o stilu koji bi s obzirom na cijene goriva mogao postati pravilo među hrvatskim vozačima

Image
Foto: Shutterstock
H. K./ 23.6.2022. u 12:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U ponedjeljak nas je dočekala još jedna vladina intervencija vezana uz divljajuće cijena goriva koje već tjednima nisu bile niže od 11 kuna.

"Odlučili smo i ovaj put intervenirati tako da smo fiksirali najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast cijena goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14,57, a za benzin 14,06 kuna", rekao je premijer Plenković nakon telefonske sjednice Vlade.

Na ostalim benzinskim pumpama cijene su od srijede 13,08 kuna za eurodizel, a benzin 13,50 kuna. Plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri.

Vladina uredba kojom se "smrzavaju" cijena prema Plenkovićevim riječima odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna i ne odnosi se na premium goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu", dodao je premijer.

Image
ZBOG NAJNOVIJE MJERE

Izračunali smo koliko će tank goriva na autocesti biti skuplji. Diskriminiramo turiste? 'Neka idu vlakom'

No, uz vladine mjere cijene goriva nisu nikada bile više, stoga vam donosimo kratki vodič kako možete ipak uštedjeti i do nekoliko stotina kuna mjesečno.

Upravo se čita

Ključ uštede je prilagođavanje stila vožnje štedljivoj potrošnji, radi se o stilu koji bi s obzirom na cijene goriva mogao postati pravilo među hrvatskim vozačima. Ali skupocjeno gorivo može se uštedjeti na mnogo načina koji mnogim vozačima dosad nisu ni padali na pamet.

Tajna je upravo u defenzivnoj vožnji. Za takvu vožnju karakteristično je održavanjem brzine na optimalnom broju okretaja motora i poštivanjem pravila koji se odnose na tlak u gumama i slično dok agresivna vožnja uključuje stalno ubrzavanje i kočenje te vožnju vrlo velikim brzinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Evo nekoliko savjeta kako voziti defenzivno:

Pobrinite se da održavate svoje vozilo

Redovitim održavanjem i servisiranjem poboljšava se učinkovitost vašeg vozila, a time i potrošnja goriva. Osobito je važno provjeriti jesu li vam gume napumpane jer i nedovoljno i prenapuhane gume negativno utječu na potrošnju goriva.

Tlak u gumama će varirati ovisno o teretu koji prevozite, ako na primjer imate četiri putnika i prtljagu, trebat će vam gume napuhati do maksimalnog preporučenog tlaka.

Sporija vožnja

Prevelika brzina najveći je faktor gutanja goriva, stoga je osiguravanje blagog ubrzanja vrlo važno za ekonomičnu vožnju. Naravno, uvijek ćete morati nekoliko puta ubrzati tijekom vožnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vjerojatno najveća tajna za postizanje optimalne potrošnje je vožnja u najvišoj mogućoj brzini za vaše vozilo uz zadržavanje ograničenja brzine. Najbolji savjet u urbanim sredinama je mijenjanje stupnjeva prijenosa što je moguće s najnižim mogućim brojem okretaja, vjerojatno na oko 2000 okretaja u minuti jer što se motor brže okreće, to više goriva troši.

Optimalna brzina uštede goriva bit će različita za svaki automobil. Iako postoji idealna brzina, uvjeti na cesti i nagibi često ne dopuštaju tu brzinu pa je potrebno improvizirati i naučiti prilagođavati svoju vožnju prema cesti. Općenito govoreći, ne postoji brzina vožnje koja bi bila optimalna za uštedu goriva.

Osim što se ekonomičnost goriva razlikuje od vozila do vozila, ona također ovisi o nizu drugih čimbenika kao što su tlak u gumama, prisutnost krovnih nosača i stil vožnje.

Pokušajte ne izgubiti zamah

U skladu s prethodnim savjetom, održavanje brzine automobila u vožnji je ključno za uštedu goriva. To naravno ovisi o prometnim uvjetima i onome što se događa na cesti ispred vas, ali usporavanje i ponovno ubrzavanje prirodno troši više goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najbolji savjet je da vozite što je moguće uglađenije, nježno koristeći upravljač, gas i kočnice. Prilikom usporavanja, važno je ostati u brzini jer se tada aktivira prekidač za isključivanje goriva u motoru s ubrizgavanjem goriva, što znači da se tijekom kočenja gotovo ne koristi gorivo. Pokušajte predvidjeti što će se dogoditi ispred vas gledajući dobro naprijed.

Na ovaj način vidjet ćete crveno svjetlo na semaforu, što znači da možete lagano usporiti gas ili prirodno usporiti i potencijalno se nastaviti kretati umjesto da se zaustavite.

Kada primijetite brdo, pokušajte malo ubrzati prije nego što ga stignete, a zatim smanjite brzinu dok se vozite prema gore. Dodatni zamah trebao bi biti dovoljan za smanjenje dodatne potrošnje goriva.

Troši li tempomat više goriva?

Tempomat samo pomaže uštedi goriva pri vožnji po stalnoj ravnoj površini, stoga je obično najbolje rezerviran za vožnju autocestom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kao što smo već spomenuli za uštedu goriva je važna vožnja konstantnom brzinom, tempomat to može učiniti učinkovito na ravnim površinama, čineći vašu vožnju što učinkovitijom smanjujući nepotrebno ubrzanje.

Međutim, ako biste svoj tempomat koristili redovito, a ne na ravnim cestama, naišli biste na probleme koji bi povećali potrošnju goriva.

To je zato što bi vaš tempomat sporije reagirao na promjene nagiba. Redovita vožnja na ovaj način dovela bi do veće potrošnje goriva.

Zanimljivo je da najekonomičnije ceste u zemlji nisu mirne izvangradske ceste s dvije trake ili gradske ulice na kojima se možete voziti 50 km/h, već autoceste. Ovdje možete ostaviti automobil u najvišoj brzini i lagano voziti uz minimalnu količinu goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodatci za auto

Ne ostavljajte krovne šipke i kutiju na automobilu ako vam nisu potrebni jer stvaraju otpor vjetru i uzrokuju da vaš automobil troši više goriva kroz efekt 'povlačenja'. To se povećava što brže vozite.

Šipke za, na primjer, bicikl dodaju oko 16 posto otpora pri vožnji brzinom od 75 km/h. Pri istoj brzini, krovna kutija dodaje 39 posto, što vaše vozilo čini znatno manje učinkovitim. Vožnja s otvorenim prozorom također ima sličan učinak.

Troši li klima gorivo?

Da! Nemojte koristiti klima uređaj osim ako to stvarno ne morate jer koristi motor i stoga povećava potrošnju goriva. To vrijedi i za grijanje stoga se pokušajte odjenuti po vremenskim prilikama, čak i u automobilu, ako vas zaista brine potrošnja goriva.

Topli motor je učinkovitiji

Razmislite o jednom povratnom putu umjesto nekoliko kratkih putovanja. Kada se motor zagrije, radit će najučinkovitije, dok će nekoliko hladnih pokretanja povećati potrošnju goriva iako bi ukupna kilometraža mogla biti ista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Olakšajte si teret u automobilu

Očistite prtljažnik jer dodatna težina u vozilu ne vozi se besplatno. Uklanjanjem nepotrebnih stvari iz vozila štedite gorivo.

Iako ovo neće napraviti najveću razliku u spremniku goriva, logično je da što je vozilo teže, trošit će više goriva. Iz tog razloga, nemojte držati nepotrebne predmete u prtljažniku jer svi oni dodaju težinu vašem vozilu.

Jedan od najvažnijih savjeta je da ratite potrošnju goriva, čuvajte račune i bilježite koliko ste kada za koju vožnju potrošili. No, ipak pravilo koje će vam najviše pomoći da uštedite kada su cijene ovoliko visoke, a vani je vrijeme lijepo je da prošećete ili koristite gradski prijevoz ako vam je dostupan.

H. K./ 23.6.2022. u 12:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču