Sretan kraj / Čudo na graničnom prijelazu Bregana: U autobusu se rodila djevojčica!

Jednoj 18-godišnjoj majci koja je putovala iz Tuzle u Hamburg u pomoć su priskočili i granični policajci

21.11.2018.
19:39
VOYO logo

Doslovno čudo dogodilo se prije nekoliko dana na graničnom prijelazu Bregana. U autobusu se rodila djevojčica.

Mlada je Tuzlanka u 9. mjesecu trudnoće, na putu prema Hamburgu stigla samo do Bregane, pukao joj je vodenjak, a za hitnu je bilo prekasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U panici koja je nastala, troje su policajaca zadržali hladnu glavu i pretresli sve autobuse tražeći liječnika, srećom,  s druge strane granice, na ulazu u Hrvatsku, nalazila se ginekologinja.

Doktorica Jadranka koja se baš vraćala s kongresa u Veneciji ni danas ne vjeruje što joj se dogodilo nakon 25 godina karijere. Na prvom sjedištu već praznog autobusa, našla je preplašenu ženu u trudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja sam nju zamolila da skine hlače, i predstavila se, tko sam, što sam, neka se ne boji, da je u sigurnim rukama, već je jednom rodila, neka me sluša, zna što treba raditi, mi ćemo to dobro odraditi u par dobrih trudova. Ja sam njoj pomogla, rodila je djevojčicu“, kazala je ginekologinja iz Opće bolnice Zabok, Jadranka Šanjug.

Sve je bilo priručno, od onog što se u tom trenutku našlo u autobusu, a ironija sudbine je, kaže Jadranka - što je baš ona bila gorljiva protivnica rađanja u izvanbolničkim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

„Našla sam jednog pribranog putnika koji je imao nožić i jednu sterilnu krpu, koju smo odrezali na trakice da možemo podvezati pupkovinu, i onda sam mislila, nećemo čekati hitnu, to nije njihov posao, ja ću poroditi posteljicu, pa da je onda posao odrađen“, kazala je Šanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah po porodu, Tuzlanka koja inače živi i radi u Njemačkoj, prebačena je u zagrebačku bolnicu Sestara milosrdnica.

 „Gospođa je bila u dobrom stanju, isto kao i beba, te su odmah sutradan, u ponedjeljak na vlastiti zahtjev otpuštene kući“, rekao je predstojnik klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC Sestre milosrdnice, Krunoslav Kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz tako sretan kraj, majka se sada treba pobrinuti samo za papire, jer, možda baš sada razmišlja hoće li beba imati njemačko, bosanskohercegovačko ili pak dvojno, hrvatsko-slovensko državljanstvo.

Tko su heroji koji su pomogli pri porodu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je gospođa pristupila, rekla je da trpi bolove. Ja sam je pitao u kojem je mjesecu trudnoće, rekla je da je ušla u deveti mjesec, zvao sam šefa smjene da obavijesti hitnu. Dok sam došao provjerit kako je, plodna voda je već bila vani. Malo je nastala panika, počeli smo tražiti liječnika, medicinsku sestru po autobusima. Imali smo sreću da smo na ulazu u RH našli jednu liječnicu, koja je bila i ginekolog. Ona je došla, skinula je kaput, zasuknula rukave i u pet minuta je porodila dijete. To je bilo strašno čudo“, kazao je granični policajac Petar Franjić.

Policajka Monika Grlica je izjavila kako je u jednom trenutku bio prisutan strah, ali sve se tako brzo događalo da su bili spremni na sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Majka nas nije zvala, mi smo kasnije zvali bolnicu da vidimo u kakvom su stanju majka i djevojčica. Sve je prošlo u redu i nakon svega smo odvezli oca do bolnice", rekao je Željko Bratanić.

Kažu, ne osjećaju se herojima, ali kolege su ih već prozvali doktorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo