OTOPILI IM SRCA / Dinamovi nogometaši zaigrali nogomet s posebnim navijačima: 'Ta radost je neiskvarena i iskrena'

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je više od pola milijuna osoba s invaliditetom

10.3.2020.
19:55
VOYO logo

U svijetu je više od milijarde osoba s invaliditetom, a od toga njih 50 posto nikada nije prisustvovalo javnom ili sportskom događaju. Upravo zbog toga diljem Europe održava se tjedna akcija kojoj se priključio i nogometni klub Dinamo, i to s motom - "Nogomet za sve - pristup za sve".

Sreća se mogla iščitati na licima Leona (11) i Leona (18). Dinamovi su to vjerni navijači rođeni sa sindromom Down. Na Maksimiru su pucali po golu, dodavali se loptom i učili tehnicirati s Modrima, svojim  najdražim igračima - Petkovićem i Oršićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sviđa mi se igrati nogomet, stalno volim igrati nogomet i s tatom stalno idem trenirati nogomet. I to je to", kazao je Leon Grgić te otopio Petkoviću srce:

"Uvijek sam spreman pomoći djeci koje imaju posebne potrebe jer ta radost koja imaju je iskrena i znaš da je neiskvarena i to te ispunjava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leon i Leon su među djecom pratitelja igrača na utakmici Dinama i Istre koja se na Maksimiru odigrala u nedjelju 8. ožujka. Prodefilrali su zajedno s još devetero štićenika Udruge za sindrom Down Zagreb te polaznicima programa treninga za djecu s teškoćama u razvoju.

"Kad su bili na utakmici njima je to jako puno značilo. Čim su izašli na teren, bio im je osmijeh na licu, mahali su na tribinama i to im znači i drago mi je da smo dio akcije", objasnio je Mislav Oršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to dio je europske akcije kojoj se priključio Dinamo, a kojom se slavi tjedan integracije osoba s invaliditetom u nogometu. Ovoga puta najviše se obraćaju djeci.

Uz nogomet, već četiri godine štićenici su i članovi taekwondo klubaČigra. Njihov trener Boris Bursać kaže kako je poražavajuće to što 50 posto osoba s invaliditetom na svijetu nikada nije bila na nekom sportskom događaju te da je u društvu često prisutna stigmatizacija, a manjak je i sadržaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz sport osobe sa invaliditetom razvijaju motoriku, koordinaciju i agilnost, a to im je bitno u svakodnevnom životu za svladavanje prepreka, hodanje, stepencije", pojasnio je Bursać.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je više od pola milijuna osoba s invaliditetom, 12 posto populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo