DIREKTOV EGZORCIZAM / Drakulin kovčeg, vještice, sotona i Harry Potter. Nevjerojatan franjevački muzej na Sv. Duhu u Zagrebu: 'Sve to raskrinkavamo'

Ulaz je besplatan, a cijela priča, kažu, nema veze s promicanjem magije

4.6.2021.
7:00
VOYO logo

Sunce Brace sa Srebrnjaka, čarobni pepeo od Sai Babe, knjige Harrya Pottera. Sve su to izlošci u zvoniku Crkve Svetog Ante na Svetom Duhu u kojem se otvara Muzej Areopaga. Svećenici žele upozoriti na sve što je grijeh, na sve što je magija, na sve što za vjernike može biti problematično. Posjetitelji u muzej mogu ove nedjelje.

Na petom katu zvonika tornja crkve sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu čekaju vas: Drakulin kovčeg, masoni, sunca brace sa Srebrnjaka, knjige o vješticama, sotoni... Sve ono što smatraju zlom, franjevci su smjestili u 15 kvadrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fra Josip Blažević je 500 predmeta skupljao 30 godina. Tu su Sumrak saga i Harry Potter.

Provincijal franjevaca konventualaca i ravnatelj Centra Hrvatski Areopag fra Josip Blažević:  "Tu je čak i ova Ouija ploča koja je uz filmove popularizirana, mladi je koriste i shvaćaju da je zazivanje duhova igra. Tome pridonose i brojni romani koji populariziraju magiju kao nešto bezazleno, dok netko ne počne surfati po internetu i tražiti magijske priručnike i onda će na taj način malo po malo brojni zastraniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, nije problem pročitati ili pogledati film o Harry Potteru, problem je ako zaglibite u svijet magije, gatanja, vračanja i čaranja, smatraju franjevci. Problem je i ako vjerujete svemu što čujete i vidite. U prvom dijelu Muzeja izloženi su predmeti iz Afrike, u drugom iz Azije, a najveći prostor posvećen je onima iz Europe s naglaskom na Hrvatsku.

Fra Vladimir Vidović iz župe sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu rekao je:
"Evo vidite sasvim uobičajene narukvice koje su se prodavale na našim televizijama, u dućanima i bilo gdje, ali ako imaju magijsku pozadinu ostavlju negativne posljedice na čovjeka. Evo i Brace, liječenje pogledom. Sve to ovdje raskrinkavamo, ovdje padaju maske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Muzeju je i priča talijanske redovnice  koja je pomagala mladima, a ubijena je 2000.
Ubile su je tri maloljetnice u čast Sotoni s kojom su nekoliko mjeseci ranije sklopile krvni savez. Zadale su joj 19 uboda, jedan više od planiranog. Plan je bio da je svaka ubode šest puta. Blaženom će biti proglašena u nedjelju kada se i otvara muzej.

Ne promiče se magija

"Dakle, nema nikakve veze s promicanjem magije niti je ovo muzej nekog okultizma kao što ste vidjeli, a najbolji savjet je dođi i vidi", rekao je fra Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeti se može svašta. Tu je je i sedam priča o monstruoznim ubojicama koje su mediji prozvali vampirima, knjige za koje smatraju da su primjer manipulacije anđelima. Masonski predmeti koje je donirao jedan bivši zidar...

Pripremili su i jednu biblioteku s edukativnim knjigama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulaz je besplatan, nama je prvenstveno cilj evangelizirati braću i sestru, stavili smo dobrotvoru škrabicu gdje ljudi mogu donirati ukoliko su u mogućnosti", rekao je fra Vidović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo