Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
orqa tim

Dvojac iz Osijeka genijalnim izumom osvojio regiju: Sad kreću u pohod na Las Vegas!

U ovom mitskom obračunu pameti sudjelovalo je dvadeset ekipa

RTL Direkt/ 27.9.2018. u 23:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cijeli dan danas u jednoj dvoarani u Zagrebu je trajao okršaj najpametnijih mladih glava u regiji. Nagrada je bila san snova svakog tehnološkog lumena - put i smještaj u luskuznom hotelu u Las Vegasu i štand na najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija CES 2019. U ovom mitskom obračunu pameti sudjelovalo je dvadeset ekipa, a prije proglašenja pobjednika podsjetimo da je lanjski pobjednik Knockouta Albert Gajšak rasturio na CESU sa svojom igraćom konzolom koju klinci mogu sami sastaviti i nadograđivati, a ubrzo je iz svoje male kućne radionice krenuo i u masivnu proizvodnju i izvoz.

Dakle ništa manje ne očekujemo ni od ovogodišnjih pobjednika, a to je Orqa tim, Srđan Kovačević i Ivan Jelušić iz Osijeka koji je izumio i pobijedio s video naočalama za upravljanje dronom.

Kako se osjećate nakon pobjede? Jeste li je očekivali? Kakvo je to čudo s kojim ste osvojili žiri, zašto bi nam trebale naočale za upravljanje dronom?

IVAN: Iscrpljeni smo, ali prijavili smo se s namjerom da budemo najbolji. Izuzetno smo sretni. Iza svega toga stoji 18 mjeseci mukotrpnog rada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

SRĐAN: Ovaj uređaj omogućuje da vidite sliku koja se šalje s kamere, tj. drona. U ovih 18 mjeseci jako puno vremena je ušlo u ravoj optike koju smo morali raditi od nule, od oblikovanja pa nadalje. Sada smo ušli u fazu u kojoj se pripremamo za serijsku proizvodnju. Ova kategorija proizvoda postoji. Ima relativno malu nišu, a u to smo ušli kroz hobi. Došli smo na ovu ideju jer smo shvatili da sve što postoji na tržištu nije dovoljno dobro i da mi možemo bolje. Kad smo se uhvatili toga, shvatili smo da ne treba napraviti nove naočale, nego najbolje.

Što to ove naočale imaju, a da druge nemaju? 

SRĐAN: Što se tiče samih performansi te virtualne veličine slike i rezolucije, tu smo objektivno po mjerljivim parametrima najbolji, ali usto smo u ovaj proizvod ugradili neke ergonomske aspekte koje omogućuju korisniku da bolje doživi tu sliku. 

Upravo se čita

Čemu to može služiti, ima li to neku komercijalnu svrhu?  

IVAN: Naša primarna ciljana skupina su vozači dronova. Međutim ovakva tehnologija može naći svoju primjenu u medicini, industrijskim rješenjima, kao pomoć autonomnoj vožnji, mnogim nadolazećim kategorijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Koliko bi to stajalo? Koliko je taj CES bitan za lansiranje ovakvih inovacija?

IVAN: Naša ciljana cijena je između 500 i 600 eura. Ovaj uspjeh nam sigurno neće biti naodmet. Ono što nam preostaje je mjesec ili dva razvoja ovih naočala, a onda slijedi serijska proizvodnja koju dobar dio radimo u Hrvatskoj, što je bitno za istaknuti. 

Još prije par godina spekuliralo se kako će se pizze raznositi dronom. Tu smo u Direktu pokazivali te probne vožnje, ali to nikako da zaživi? 

SRĐAN: Uvijek kad se pojavi neka nova tehnologija u početku puno obećaje pa dolazi do razočaranja i onda tek se krenu ispunjavati ta obećanja. Ovaj proizvod prvenstveno je namijenjen hobističkom nekom segmentom, ali sljedeći model s kojim ćemo izaći van bit će industrijske. Moći ćete u šumu s njima! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL Direkt/ 27.9.2018. u 23:01
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Užasno glupi vicevi od kojih ćete dobiti upalu smjehuljka, ali samo ako imate specifičan smisao za humor

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba