CRO MTB TEAM / Dvojica Hrvata kreću u osvajanje Himalaje na dva kotača: 'Najveći problemi bit će nam visina i - hrana'

Image
Foto: Milo Pilski

Na natjecanju Himalaya MTB 2019 Davor i Milo bit će prvi Hrvati koji će pokušati takav pothvat

14.7.2019.
9:40
Milo Pilski
VOYO logo

Dvojica entuzijastičnih biciklista iz Zagreba Milo Pilski i Davor Ružić u rujnu će nastupiti na najtežem brdskom-biciklističkom natjecanju na svijetu "HERO MTB HIMALAYA MTB 2019". Cilj im je u devet dana po zahtjevom terenu prijeći osam etapa dugačkih 60 do 80 km, a najveća nadmorska visina na kojoj će voziti je 3500 metara.

U avanturu kreću 25. rujna i nastupit će kao CRO MTB TEAM te će biti prvi biciklisti koji će pokušati završiti, ali i pobijediti na ovom izuzetno ekstremnom natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inženjer strojarstva i vozač kamiona

Milo Pilski 30-godišnji inženjer strojarstva i 38-godišnji Davor Ružić su dugogodišnji biciklisti koji su vozili gotovo sve brdske utrke u Hrvatskoj, a voze i po Sloveniji, Italiji i Austriji. Pilski je višestruki državni prvak, a na postelju mu se redovito pridruži i Davor. Stoga imaju velika očekivanja od ove jedinstvene utrke koju završavaju samo najspremniji.

No, kako se pripremaju za nadolazeći pohod Himalaje na biciklima? Milo nam je detaljno objasnio kako ta priprema izgleda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za ovaj pothvat Davor i ja se pripremamo već skoro godinu dana. Od rujna prošle godine gotovo svakodnevno skupa treniramo isključivo na mtb biciklima, radeći dugačke treninge sa puno kilometara te sa puno brda i visinske razlike. Naravno, uz posao i ostale životne obaveze nemamo uvijek vremena za dugačke treninge, što je čak i dobro jer onda radimo neke kraće intervalne i eksplozivnije treninge snage. Budući da smo obojica iz Zagreba, treniramo uglavnom po Sljemenu po raznim šumskim stazama, različitim vrstama terena i podloga, ali vozimo i po što je više moguće 'divljim' i teško prohodnim stazama budući da nas takve očekuju na Himalaji. Također, redovito idemo na brojne biciklističke utrke diljem Hrvatske gdje dodatno brusimo našu formu i skupljamo iskustvo na drugačijim vrstama staza i konfiguracija terena", kazao je Milo za Vijesti.hr.

Dobri su prijatelji i znaju puno jedan o drugome

Kada nisu na biciklima, onda često trče i planinare. Dobri su prijatelji i znaju puno jedan o drugome, što im je od velike koristi budući da utrku na Himalaji voze kao tim.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, zasigurno nije bilo lako odlučiti se za sudjelovanje u najtežem biciklističkom natjecanju. No, Milo nam priča kako su u zadnje vrijeme etapne višednevne mtb utrke postale dosta popularne, a budući da im je obojici želja bila nastupiti na nekoj takvoj utrci, tražili su gdje i što bi mogli voziti. 

"Postoji u svijetu dosta takvih utrka, ali budući da smo i Davor i ja veliki avanturisti, ljubitelji prirode te volimo izazove i teške staze, tražili smo neku utrku koja bi nam se obojici svidjela prema ovim kriterijima. I tako smo neko vrijeme razmišljali gdje i šta bi mogli, sve dok igrom sluičaja nismo naišli na ovu utrku na Himalaji, pogledali se i rekli to je to", kaže nam Milo pa dodao: "Ja sam još kao mali debeli klinac biciklirao po kvartu i uvijek sam volio bicikl". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaljubljenici u biciklizam

Međutim, u biciklizam kao sport se zaljubio s nekih 15 godina kada je odvozio svoju prvu mtb utrku u Samoboru. Ali tek zadnje 3-4 godine biciklizmom se bavi profesionalno. Od tada je nekoliko puta postao državni prvak Hrvatske, a trenutno je prvak Hrvatske u mtb maratonu. 

Davor se dugi niz godina bavio ronjenjem i podvodnim ribolovom, a u biciklizmu je tek 3 godine, od čega zadnjih godinu dana mnogo ozbiljnije. Čest je gost na postoljima na brojnim utrkama, te je iz dana u dan sve jači i brži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo ih na što sve moraju biti spremni, a ni oni sami ne znaju odgovor na to pitanje. 

"To bi voljeli točno znati, ali prema informacijama koje imamo, na Himalaji nas čeka vrlo zahtjevan teren i dosta teške, strme i neuređene šumske staze. Osim toga, veliki problem će nam biti i nadmorska visina te lokalna indijska hrana", kaže Milo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problem - nadmorska visina

Tako je kazao da će im uz hranu možda najveći problem predstavljati nadmorska visina. Za njihovu se prehranu čak i mogu pripremiti jedeći puno ljutih začina i curryja. 

"Ali budući da je ovo natjecanje na visinama od preko 3500 metara, teško nam se posebno pripremiti budući da je naše Sljeme visoko svega 1033 metara. Ali zato to nadoknadimo kada se na jednom treningu popnemo nekoliko puta gore. Šalu na stranu, u planu nam je još tijekom ljeta otići negdje u susjedstvo u Alpe na visinu preko 3000 metara, a također nam je i u planu da na mjesto starta natjecanja u Indiji dođemo 4-5 dana prije i napravimo nekoliko laganijih treninga i da se stignemo prilagoditi na manjak kisika na tim nadmorskim visinama", priča nam Milo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecanje koje ih očekuje ima 8 etapa tijekom kojih će prijeći preko 550 kilometara i visinke razlike od skoro 25 Sljemena (otprilike 25.000 metara). 

Rituali prije utrke

Pitali smo ih i imaju li kakve rituale prije početka same utrke, a Milo nam priča da neke rituale koje inače imaju, na Himalaji neće funkcionirati budući da oni uključuju puno odmora i hrane, a to tamo neće biti moguće jer je svaki dan nova utrka.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali truditi ćemo se svaki dan nakon pojedine etape što je moguće više odmoriti se, opustiti i što bolje oporaviti", rekao je Milo. 

Na natjecanju Himalaya MTB 2019 Davor i Milo bit će prvi Hrvati koji će pokušati takav pothvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam je kao prvo na utrku doći, bili bi pre-prezadovoljni kada bi utrku i uspješno završili, a potajno ostvarenje sna bi bilo kada bi ju završili na nekom od postolja", priča Milo. 

Sponzori su dobrodošli

Prošle godine utrku je vozilo 200 avanturista iz cijelog svijeta, a 2010. njih 140, no kroz cilj ih je prošlo samo 40. Milo i Davor imaju volju, talent i entuzijazam, ali im još nedostaje malo financijske pomoći pa su sponzori koji će pratiti ovo njihovo ludilo dobrodošli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dvojica Hrvata kreću u osvajanje Himalaje na dva kotača: 'Čeka nas vrlo zahtjevan teren i teške staze'

Image

Dvojica Hrvata kreću u osvajanje Himalaje na dva kotača: 'Čeka nas vrlo zahtjevan teren i teške staze'

Promovirajući našu zemlju i neospornu snagu hrvatskog sportskog duha, na utrci će nastupiti u dresovima oslikanim sponzorskim bojama i logotipovima, kao i bojama kluba i države iz koje potječu, snimiti brojne video materijale i fotografije koje će dijeliti na svim raspoloživim društvenim mrežama. 

"Tvrtke koje žele u potpunosti ili dijelom sponzorirati ovu utrku, i na taj način promovirati svoje ime ili brend mogu se javiti vodstvu našeg matičnog kluba 'Biciklistički lkubb Vid Ročić' na broj telefona +385915025567 ili e-mail bkvidrocic@gmail.com. Ukupan iznos koji nam je potreban za osnovne troškove kao što su startnina, smještaja i transporta nas i bicikala je oko 40.000 kuna, ali biti ćemo presretni i sa bilo kojim drugim, manjim ili većim iznosom", kazao je Milo za Vijesti.hr.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo