Sklonište u kući / Gdje je najsigurnije mjesto u kući u slučaju bombardiranja?

Image
Foto: Pixabay

Ratne situacije nikada nisu poželjne, ali su nažalost ponekad neizbježne. U slučaju da je prekasno da potražite sklonište izvan kuće tijekom bombardiranja, evo što možete učiniti za stvaranje sigurne zone unutar kuće.

9.3.2022.
9:40
Pixabay
VOYO logo

U vrijeme rata zapravo je vrlo teško reći što je to sigurna zona s obzirom na faktor nepredvidljivosti, pogotovo kada je riječ o posljedicama bombardiranja što može odrediti nečiju sudbinu samo u par sekundi. Bilo da u blizini nemate stambeno ili javno sklonište, ili pak ne možete napustiti svoju kuću, a našli ste se u zoni bombardiranja, evo par savjeta koji će vam dobro doći. 

Koje prostorije su najsigurnije u kući u slučaju bombardiranja?

Ovisno o tome živite li u kući ili u stambenom objektu s više katova, vaše mogućnosti za sigurno umjesto usred bombardiranja su isto drugačije. Najsigurnija mjesta su podrumi ili podzemna skloništa koje novije zgrade znaju imati, no ako nemate niti jednu opciju, sljedeća najsigurnija mjesta su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrum

Podrum je najsigurnija prostorija u kući, budući da može poslužiti kao podzemno sklonište ili bunker. Predstavlja zapravo najbolju opciju (ukoliko ga imate), jer obično nema prozore i ima minimalnu izloženost vanjskim utjecajima kao ostatak kuće. 

Kupaonica

Čak i u slučaju tornada, kupaonica se smatra jednom od najsigurnijih prostorija u kući budući da se najčešće radi o malenom prostoru, bez prozora i solidno-čvrste izolacije među zidovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostor ispod stubišta

Prostor ispod stubišta vam isto može poslužiti kao sigurnija zona i zaklon, jer je obično vrlo jak dio kuće i temelja. 

Centralna soba

Centralnom sobom se smatra središnja prostorija vašeg kućanstva koja je zaštićena ostalim prostorijama, no imajte na umu da mora biti na najnižoj razini vaše kuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo još par savjeta u slučaju bombardiranja:

  • Nastojte uvijek biti što bliže tlu
  • Sigurnije je uvijek što dalje od vanjskih zidova i unutar zgrade
  • Klonite se vrata, prozora i vanjskih zidova
  • Probajte biti uvijek u što manjoj prostoriji
  • Izbjegavajte gornje katove i držite se nižih razina
  • Zaštitite prozore i sve otvore madracima, kartonima ili s čime već možete od udara i mogućih krhotina



Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo