uz pomoć nanofotoničkih tehnika / Glasoviti hrvatski znanstvenik otkrio kako povećati učinkovitost zaboravljenih klasičnih žarulja!

Glasoviti hrvatski znanstvenik, Marin Soljačić, koji na MIT sveučilištu predaje fiziku, zajedno s četvero kolega, otkrio je kako povećati učinkovitost sada već zaboravljenih klasičnih žarulja

12.1.2016.
18:57
VOYO logo

Klasične žarulje mogle bi dobiti novu šansu. Četveročlani tim znanstvenika, među kojima i Hrvat Marin Soljačić, uspio je napraviti poboljašanu verziju Edisonove žarulje.

"Povećali smo efikasnost puta tri i sada otprilike je negdje usporediva s manje efikasnijima led odnosno fluorescentim žaruljama koje danas kupujete u dućanu", rekao je Marin Soljačić, profesor na odsjeku za fiziku Massachusetts Institute of Technology.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edisonove žarulje koje su dominirale 130 godine zabranjene su u Europskoj uniji jer troše čak 95 posto energije na toplinu, a ne na svjetlost.

Klasična žarulja ima tek dva do tri posto učinkovitosti osvjetljenja dok ova fluorescentna primjerice ima između 7 i 15 posto. Dugoročni cilj Soljačića i njegove ekipe je da učinkovitost obične žarulje povećaju na nevjerojatnih 40 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je na 6 cijelih 6 posto, što su uspjeli dobiti nakon što su oko žarulje stavili nanostrukturu od tantala i silikata koja reflektira infracrvenu svjetlost.

"I nit žarulje tada apsorbira tu svjetlost i drugi put ju emitira u korisnu, odnosno vidljivu svjetlost, i na taj način kroz recikliranje svjetlosti smo povećali efikasnost žarulje", dodao je Soljačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soljačić naglašava da su LED žarulje i dalje dobar izbor, jer je unaprijeđena Edisonova žarulja za sada tek u fazi testiranja i teško je reći koliko bi uopće koštala kada bi se proizvodila.

"Za jedno tri do pet godina bi imali nekakav osjećaj, možda malo kraće, koliko bi takva žarulja mogla trajati i postoje li neki drugi načini da joj se produlji životni vijek", naglasio je Soljačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspiju li nadići efikasnost LED žarulja, koja je za sada maksimalno 15 posto, to bi značilo goleme uštede u potrošnji struuuje, a time pridonijelo i očuvanju okoliša.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo