bili smo na zgarištu / Herojska priča: zagrebački vatrogasci ušli u plamteću zgradu, riskirali život i spasili šestero ljudi

Prava drama odvijala se rano jutros na Remetinečkoj cesti u Zagrebu

12.10.2016.
22:34
VOYO logo

Jutros je sve bilo u plamenu, a večeras je požar ugašen te su svi stanari na sigurnom. Razlog? Ovi zagrebački heroji. 

"Ja sam prvi stigao. Najprije smo izvlačili ljude van. Dok je kolega, oni su slagali prugu", rekao je vatrogasac Nedjeljko Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo postavljali cijevnu prugu koja služi za gašenje. Kad smo došli, vatra je već izlazila na prozore, metar, metar i pol van", ispričao je vatrogasac Ivan Pisačić.

Za sve imaju samo nekoliko minuta. Izvlače ljude, gase požar, nose opremu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doslovno ulazite puzeći, s mlazom, jako je velika temperatura, bilo od vatre same, isparavanja", dodao je Pisačić.

Temperatura je bila toliko visoka da je u potpunosti uništila Nedjeljkovu kacigu. A ona može izdržati temperature do 1000 celzijevih stupnjeva. No kad gase požar, ne razmišljaju o opasnostima, pa čak ni o svojem životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne razmišljaš o tome. Tvoj je cilj da moraš to pogasiti. Paziš na sebe, ali ne razmišljaš baš o tome kaj bi ti bilo", naglasio je Nedjeljko.

"Rijetko kad razmišljamo o tome, da. Prvotno razmišlamo ako ima koga još unutra da ga spasimo, to je ono što nas tjera, vodi dalje", nadovezao se Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnije je - ne paničariti. 

"Mislim strah, uvijek postoji doza straha ali stječeš neko iskustvo, kako se ponašati u pojedinim situacijama. Ma neke stvari nikada ne možeš utjecati, ne možeš znati kad će te dočekati nešto poput ovoga, kad ima jako puno svega unutra, kad gori", dodao je Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A unutra ih je dočekala gomila starih stvari zbog čega se požar još brže proširio. 

RTL je posjetio i prostoriju koja je nekad bila dnevni boravak. Uzrok ni razlozi požara nisu poznati, no ono što je sigurno jest da je taj stan u potpunosti uništen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uništen je samo stan, i to zahvaljujući ovim vatrogascima. I iako spašavaju ljude od požara, oni se nerijetko, šokirani od straha, opiru. 

"Daj si zamislite kada vam na vrata zakuca vatrogasac u punoj opremi, izgleda kao Darth Vader. I s tim da još ima masku i dosta je nerazgovjetan. Malo ljude to uplaši", rekao je Tomislav Ruklavec, vatrogasni zapovjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, njih to ne ometa.

"Ovaj posao je jednostavno težak. Ali ga mi svi volimo, mi živimo taj vatrogasni posao. Mi smo svi vatrogasci i doma i na poslu i tako", naglasio je Ruklavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro da jesu. I zato im hvala. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo