VIZIONAR IZ ĐAKOVA / Hrvat dobio europsku nagradu i upoznat će Bona Voxa: 'Pitat ću ga da održi koncert u Đakovu'

'Čovjek bez budućnosti je kao nebo bez zvijezda', kazao je vizionar Zlatko Mesić

28.10.2019.
13:48
VOYO logo

Čovjek koji je kroz kratki film najbolje predvidio kako će izgledati Europa 2050. jest inženjer strojarstva iz Đakova. Tako barem smatra ocjenjivački sud Europske unije koja je i objavila natječaj za film.

U velikoj konkurenciji najglasnije su se čule poruke iz Hrvatske. A te će poruke, kao svojevrsnu nagradu za pobjedu, čuti i poznati irski pjevač i glazbenik Bono Vox.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vizionar, čiji je je kratki film pobijedio na natječajuErasmusa i Europske unije u konkurenciji 200 prijavljenih o tome kako će Europa izgledati 2050., poručuje:

"Čovjek bez budućnosti je kao nebo bez zvijezda", kazao je Zlatko Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko je nastavnik u srednjoj školi i ''zaigrao se'' s puno tema u filmu. Mirovne i ekološke teme dominiraju, ali tu je i vizija školstva bez učitelja koji traže povišice.

"U modernom školstvu 2050. profesore će zamijeniti tim profesora holograma", kaže MoranaVučković iz Đakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako djecu budu učili roboti, neka, smatra Zlatko, oni budu emocionalni.

"Danas su mladi, ali i dosta odraslih zatupljenitipkanjem po mobitelu, a kad bi ih dočekao kod kuće neki emocionalni robot koji bi rekao: 'Hej, kako ti je danas? Zašto si tužan?', bilo bi im lakše", smatra Zlatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatkova vizija robotizirane budućnosti predviđa dulji životni vijek.

Za nagradu Zlatko će put Luxenbourga gdje će održati predavanjestudentima, ali i europarlamentarcima. A imat će priliku razgovarati i s poznatim humanitarcem i irskim glazbenikom Bonom Voxom iz grupe U2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Normalno da ću ga pozvati da dođe u Đakovo, s tim da ću ga isto zamoliti da ako bude htio, što bi bio raritet u svijetu i Europi, održi koncert u Đakovu, jedan humanitarni koncert", obećaje Zlatko.

Za koncert nismo sigurni, ali smo sigurni da svijet ostaje na mladima iz Zlatkova filma. Zato se valja nadati da će ove poruke doći i do europskih političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo