čokolada prvak / Hrvatska najjača u čoko izvozu: 'Prisutni smo u SAD-u, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi...'

Istražili smo kako su hrvatske čokolade postale toliko popularne

1.2.2019.
8:40
VOYO logo

Što uopće izvozimo? U poljoprivredno-prehrambenom sektoru imamo negativnu bilancu u razmjeni sa svijetom, i to više od 900 milijuna eura, ali nađe se i svijetlih primjera. Kraljica izvoza je, ne biste vjerovali, čokolada. Prednjači Kraš, gdje se proizvodi u tri smjene, vjerojatno i sada pogoni rade. 

Drugu godinu zaredom najjači smo u čoko izvozu - proizvodi od kakaa su na popisu ispred cigareta, ribe, pšenice i šećera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavlja se trend rasta izvoza, prednjači konditorska industija. Prvak je čokolada, to je posljedica pada drugih industrija, ali i razvoja i ulaganja u konditorske industrije", kazala nam je Martina Sokač Saraga, direktorica sektora za komunikacije HGK.

Prema podacima HGK, domaća industrija slastica u prvih 10 mjeseci 2015. izvezla je 67 milijuna eura kakaovih proizvoda, a uvezla 97 milijuna. Danas su te brojke znatno bliže, u prvih 10 mjeseci prošle godine izvezli smo 103 milijuna eura kakaovih proizvoda, a uvezli 107.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenju razlike uvoza i izvoza znatno je pridonio najveći hrvatski izvoznik kakao proizvoda - Kraš.

"Izvoz bilježi oko 50 posto ukupne proizvodnje. Prisutni smo u SAD-u, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Japanu", nabrajala je voditeljica odjela koordinacije Kraša Mirela Radišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko dobru čokoladu Hrvatska ima, zna čovjek koji mora kušati svaki proizvod hrvatskog slatkog giganta.

"Od slatkiša svaki dan nastane nešto novo, to treba probati, kušati i probati. Dovoljan nam je mali komadić", rekao je direktor službe razvoja Marko Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz šetnju pogonom i u poslijepodnevnim satima, proizvodna traka ne staje - samo s jedne dnevno izađe 10 do 15 tona zapakirane čokolade. Certificiranom kušaču posao zna biti fin, ali ima dana i kada mora jesti kekse stare dvije godine. 

"Nekad se jedu i stvari koje ne bih pojeo, ali na kraju je sve to slatko i uživamo u tome", nadodaje Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih nekoliko godina pojavili su se i proizvođači craft čokolade diljem Hrvatske, koji nemaju velike proizvodne trake i tisuće radnika. Njihove ekskluzivne čokolade izvoze se samo na zahtjev. 

A da sve bude još zanimljivije, glavni sastojak za glavni hrvatski izvozni proizvod - kakaovac - uvozi se iz Gane i Obale Bjelokosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo