pohađaju ljetnu školu / Hrvatske snahe opisale su nam kako uče naš jezik: najteže im padaju - padeži

Interes za hrvatski jezik iz godine u godinu sve je veći. Neki ga uče radi obiteljskih korijena, neki radi dobivanja državljanstva, neki iz znatiželje, a neki jer su se ovdje priženili

30.6.2016.
18:30
VOYO logo

Bridget nikada prije nije čula za Hrvatsku. Mislila je da nema struje ni pitke vode, a danas u njoj živi i već pomalo govori hrvatski.

"Bok, hvala, doviđenja, odlično. Sada radimo na pozdravima. Dobar dan, dobro jutro", rekla je simpatična Bridget. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bostonu je upoznala Hrvata, udala se i prije pola godine dom u Dallasu zamijenila Zagrebom.

"Snaha, snaha. To sam ja. Prije sam radila kao konzultantica, ali sam se preselila ovdje. Prestala sam raditi kako bih bila dobra hrvatska žena. Treba tu mnogo toga. Peglati i čistiti", kaže Bridget.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski uči zajedno s još 24 stranca. Tipično hrvatski, zna Bridget još neke riječi koje ju je naučio suprug uz Europsko prvenstvo. 

"Tada izgovara samo određene riječi, za vrijeme nogometne utakmice, tako da imam sužen vokabular koji vjerojatno ne smijem ponoviti u pristojnom društvu", nasmijala se. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogomet na hrvatskom nastoji pratiti i Kristijan, koji pohađa istu školu.

"Ja sam bio na toj utakmici protiv Češke i bilo je dobro, onda su Česi stigli na 2:2 i nije bilo dobro", rekao je Kristijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima korijene u Hercegovini odakle su mu roditelji. Iz Toronta je došao na odmor i odlučio obnoviti znanje hrvatskog iz djetinjstva.

Hrvatski naučen kod kuće usavršava i Jessica. Rođena je u Australiji, živi u Dubaiju, ali Hrvatska je posebno privlači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj tata je Hrvat, a mama Rumunjka i ona je naučila kako da priča hrvatski. Naravno moram i ja sada naučiti pravilno hrvatski", kaže Jessica.  

Najviše glavobolje im zadaju naravno, padeži. Ljetna škola traje mjesec dana nakon kojih će polaznici iz cijeloga svijeta dobiti sveučilišnu diplomu iz slušanja, čitanja, govora i pisanja hrvatskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki dan imamo šest sati nastave jezika plus u poslijepodnevnim satima ili vikedima program kulture, koncerti, izleti na Plitvice, u Zagorje tako da su bombardirani hrvatskim jezikom na sve načine", rekla je njihova profesorica Marija Bošnjak

Junacima naše priče zajedničko je da bi željeli ostati ovdje ako uspiju pronaći posao. Iako su ovdje privremeno, oni su dio svijetle statistike. One koja mjeri broj autobusa koji svaki dan odlaze izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo