korado korlević / Hrvatski znanstvenik sasvim iskreno: 'Naša djeca nisu spremna za budućnost, radimo od njih klaunove'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

'Za što mi pripremamo djecu? Tko će biti liječnik ili inženjer? Pripremamo djecu za turističku privredu, da skaču, da nas zabavljaju?'

3.12.2018.
10:12
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Voditelj višnjanske zvjezdarnice i najproduktivniji tragač za asteroidima, Korado Korlević istaknuo je prošlog tjedna u Fažani kako nismo još osvijestili da naša djeca nisu spremna za izazove budućnosti, prenosi Glas Istre.

Naime, proteklog tjedna je Korlević postavio pitanje za što pripremamo djecu na predavanju "Transhuman agenda - Posljednje stoljeće homo sapiensa". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažniji nam je posao pripremiti djecu za budućnost koja dolazi. Djeca su 20 posto populacija, sto posto budućnosti, a za njih izdvajamo tek 4,8 posto BDP-a. U Hrvatskoj su po izdvajanju ipak najvažniji umirovljenici. Istraživanja su pokazala da su hrvatska djeca vjerojatno najmanje poduzetna u svijetu, po kritičkom razmišljanju u edukaciji smo šesti odzada u svijetu", kazao je te kao primjer naveo da je od  istarskih 72 prvaka državnih školskih natjecanja uvjerljivo najviše glazbenika, sportaša, zatim "zadrugara", dok malih i mladih fizičara, kemičara, biologa nema ili gotovo nema.

"Za što mi pripremamo djecu? Tko će biti liječnik, tko će biti inženjer, tko će raditi u informatičkoj industriji? Pripremamo djecu za turističku privredu, da skaču, da nas zabavljaju? Mi smo oni koji izumiru, nemamo sljedeći razvojni ciklus, mi smo u potpunosti otišli u društvo snova i nesposobni smo našu djecu suočiti sa stanjem znanosti danas. Pripremamo ih da budu klaunovi, a kada se bude trebalo liječiti ići ćemo u Ljubljanu ili Pordenone", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, kao astronomu posao mu je predviđanje, što je isto kao u matematici gdje nema sigurnog rezultata, a može se predvidjeti samo do određeno događanja, točke kaosa ili ključanice. 

"To možemo primijeniti i u društvu. Može se reći da postoje ključni događaji nakon kojih budućnosti više nisu iste. I naš je posao da djecu pokušamo pripremiti za sve budućnosti koje dolaze i u svima da budu 'džekovi'", rekao je Korlević i nizao nedavne događaje iz svijeta znanosti, odnosno ključanice, koje nam kreiraju budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina je svjesna da je u Hrvatskoj obrazovni sustav postavljen naopako, da se djeca filaju gradivom koje im neće služiti, da izostaje motivacije i da je poželjno da se djeca ne ističu. Korlević kaže da i kod nas postoji sustav za darovite, ali samo ako je u pitanju glazba i sport, piše Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo