groblja su 'out' / Izrađuje šalice od pepela pokojnika: 'Ispijanje kave iz takve šalice pruža snažan čulni doživljaj'

Image
Foto: Thinkstock

Kupci često žele da se od pepela njihova pokojnika izradi nekoliko predmeta. Najtraženiji su svijećnjaci, kaže proizvođač koji je posao pokrenuo nakon što mu je umro djed

29.11.2016.
12:52
Thinkstock
VOYO logo

Djedova smrt nadahnula je Justina Crowea da pokrene neobičan posao - miješanje pokojnikova posmrtnog pepela s glinom i ostalim materijalima iz kojih proizvodi predmete od keramike, poput šalica, vaza, svijećnjaka ili zdjelica.

Crowe je za Independent ispripovijedao da je bio shrvan nakon djedove smrti te da je od toga dana počeo drukčije gledati na život i na vlastitu smrtnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio sam stvoriti umjetničko djelo koje će i drugim ljudima omogućiti da se, poput mene, na ovaj način suoče sa smrtnošću i s boli", kazao je.

Pošto je svoju zamisao iznio prijateljima, oni su ga potaknuli u nakani, a neki su tražili da i za njih izradi slične predmete i... tvrtka Chronicle Cremation Designs je rođena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se napravio keramički predmet, posmrtni pepeo treba samljeti u još finiji prah te potom dodati glazuru u prahu, glinu i ostale potrebne sastojke, objasnio je Crowe. 

Pepeo pokojnika pomiješa se s ostalim sastojcima potrebnima za izradu keramičkog predmeta, predmet se oblikuje te peče na temperaturi višoj od 1300 Celzijevih stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes za Croweove keramičke predmete je velik otkad je pokrenuo posao polovinom listopada. Cijene se kreću od 150 funta za nakit s pepelom pokojnika do 530 za veliku stolnu ukrasnu zdjelu. Autor se pohvalio i izradom svijećnjaka, šalica i manjih zdjelica. Tvrdi da kupci često žele da se od pepela njihova pokojnika izradi nekoliko predmeta. Najtraženiji su svijećnjaci.

"Dodajući posmrtni pepeo pokojnika keramici dobivamo funkcionalne predmete za svakodnevnu upotrebu koji istodobno pričaju snažnu priču", smatra Crow. "Mislim da je ovakav način čuvanja uspomene na nekoga koga ste voljeli savršen spoj simbolike, funkcionalnosti, poštovanja i anonimnosti. Ti predmeti mogu trajati stoljećima. Kupci od mene traže da im izradim predmete koje će imati stalno pokraj sebe. Umjesto da gledaju u fotografiju pokojnika ili u urnu na polici, ljudi sada mogu biti još bliže svojim najmilijima. Ispijanje kave iz šalice s pepelom pokojnika pruža snažan čulni doživljaj", smatra Crowe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što se Croweov rad mnogima čini bizarnim i pomalo morbidnim, brojnim svojim klijentima, čini se, ublažava bol.

"Jedva čekam jutro da popijem kavu sa svojom sestrom. Neizrecivo mi nedostaje, a gospodin Crowe mi je omogućio da zauvijek i u svakom trenutku bude pokraj mene", rekla je jedna zadovoljna klijentica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo