Budućnost robotike? / Jeftini, popravljaju se sami, a funkcioniraju i na sobnoj temperaturi: U svemir bi uskoro mogli krenuti roboti od leda

Image
Foto: Shutterstock

Ako je zaista moguće proizvesti učinkovite robote od leda, takvi roboti mogli bi pronaći obilje rezervnih dijelova s površine mnogih planeta

17.1.2021.
17:06
Shutterstock
VOYO logo

U posljednje vrijeme pojavilo se nekoliko poprilično otkačenih, ali zanimljivih ideja o tome kako proširiti istraživanje svemira. 

Funkcionira i na sobnoj temperaturi

Fascinantna inovacija dolazi od stručnjaka iz laboratorija GRASP na američkom Sveučilištu Pennsylvania, koji žele zamijeniti nespretne metalne robote namijenjene za istraživanje drugih planeta i to ni više ni manje nego - ledom, piše IFLScience.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruju da bi korištenje leda za izradu robota potaknuo jednostavnu i jeftinu proizvodnju, a to bi omogućilo robotu da se sam popravi uz pomoć obilja leda na nekim nebeskim tijelima.

Image
turistička atrakcija /

Transformeri polako postaju stvarnost: Japanci su usavršili gigantskog robota

Image
turistička atrakcija /

Transformeri polako postaju stvarnost: Japanci su usavršili gigantskog robota

U svojoj studiji, predstavljenoj na međunarodnoj konferenciji o inteligentnim robotima i sustavima (IROS), Devin Carroll i Mark Yim pokazali su primjer koncepta robota kojeg se može pokretati, a pretežno je izrađen od leda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takozvani IceBot je pokazao da robot zasnovan na ledu ne samo da može funkcionirati, već može i "preživjeti" neko vrijeme na sobnoj temperaturi bez da se otopi.

"Započeli smo s idejom o izradi robota od materijala koji se može pronaći u prirodi kako bi time robotski sustavi dobili na robusnosti. Oni rade u dalekim ili nezahvalnim krajolicima. Sekundarnim cilj bio je smanjiti troškove izgradnje sustava", kazao je Carroll. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada samo ideja

Problem planetarnih rovera i robota je u tome da ako imaju kvar ili primjerice, na neravnom terenu slome kotač, u većini slučajeva to je kraj životnog vijeka za tog robota. Slanje cijele svemirske misije za popravljanje osamljenog rovera nije i neće tako skoro postati isplativo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga, istraživači su se okrenuli jednom od posljednjih materijala za koje bi netko očekivao da će se koristiti u robotici, a to je led. Očito je da sklopka ne može biti izrađena od leda, ali okvir i kotači mogu.

Ako je zaista moguće proizvesti učinkovite robote od leda, takvi roboti mogli bi pronaći obilje rezervnih dijelova s površine mnogih planeta. Dobra je stvar što nisu potrebni ljepilo ili laserski rezači za oblikovanje leda, tako da bi robot vjerojatno mogao popraviti eventualne lomove i čak stvoriti vlastite dijelove u budućnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrada robota iz leda bila bi mnogo jeftinija od kompozita koji se trenutno koriste i mogla bi se koristiti za stvaranje jednokratnih botova.

IceBot je vrlo svježa inovacija te postoji čisto kao koncept i potencijalno ostvariva ideja. Istraživači također navode da dok led rješava neke probleme, pojavljuju se novi problemi, poput transporta robota koji bi trebao biti čuvan na dovoljno niskoj temperaturi da bi održao svoju strukturu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo