Dječji mozak ne vidi razliku / Kazniti dijete 'po guzi' može biti opasno po njegov mozak - reakcija je slična težem zlostavljanju

Image
Foto: Shuttestock

"Takva djeca razvit će anksioznost, depresiju, probleme u ponašanju..."

17.4.2021.
10:00
Shuttestock
VOYO logo


Roditeljima koji udaraju djecu u znaku kazne pala je popularnost zadnjih desetljeća budući da znanost nastavlja ukazivati na to kako to nije najbolji i najefikasniji oblik kažnjavanja za loše ponašanje djece.

Ipak, studija iz 2019. godine pokazala je kako je 'lupanje po guzi" i dalje "in" među roditeljima u SAD-u: čak polovina američkih roditelja koji su sudjelovali u istraživanju udarila je dijete po stražnjici bar jednom u godini prije, a čak trećina roditelja udarila je dijete u tjednu prije anketiranja. Unatoč tome što pedijatri i neurolozi pozivaju na zaustavljanje ove prakse, čini se da se još uvijek brojni roditelji u SAD-u oslanjaju na "staru tehniku" kažnjavanja, prenosi iflscience.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
rijetka slučajnost ili...? /

Rekli su mu da ima prsa puna tumora, a onda je dobio i koronu: Doktori u čudu - rak je nestao!

Image
rijetka slučajnost ili...? /

Rekli su mu da ima prsa puna tumora, a onda je dobio i koronu: Doktori u čudu - rak je nestao!

Nova studija sa Sveučilišta Harvard objavljena u časopisu Child Development otkrila je da bi šamar mogao još više štetiti djetetovom razvoju nego što se mislilo. Znanstvenici su otkrili da bi šamaranje djece kao oblik kažnjavanja moglo promijeniti razvoj mozga djeteta na sličan način kao i teži oblici zlostavljanja, oštećujući područje mozga zaduženo za prepoznavanje prijetnje i područje mozga zaduženo za donošenje odluka. 

"Znamo da je kod djece čija obitelj koristi tjelesno kažnjavanje vjerojatnije da će razviti anksioznost, depresiju, probleme u ponašanju i druge probleme s mentalnim zdravljem, ali mnogi ljudi ne razmišljaju o batinama kao obliku nasilja", rekla je Katie McLaughlin, izvanredna profesorica društvenih znanosti i direktorica Laboratorija za stres i razvoj na Odjelu za psihologiju na Harvardu, u izjavi. "U ovom smo istraživanju željeli ispitati je li utjecaj batina na neurobiološkoj razini, odnosno utječu li batine na razvijanje mozga djeteta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječji mozak ne vidi razliku između šamara i konstantnog fizičkog zlostavljanja

Studija je istražila mozak 40-ero djece čiji su roditelji koristili oblik fizičkog nasilja kao sustav metode kažnjavanja, a onda i mozgove 107 djece koja to nisu iskusila. Od svakog se djeteta očekivalo da objasni je li u životu doživjelo kakvu vrstu zlostavljanja i smatraju li da su bili premlaćivani, odnosno fizički kažnjavanji batinama.

Jednom kada su bili podijeljeni u skupine, sudionici su stavljeni pod MRI skener. Djeci su znanstvenici pokazivali slike glumaca koje su prikazivale razne emocije, poput sreće i uplašenosti, kako bi se vidjela moždana aktivnost svakog djeteta. Djeca koju su roditelji tukli pokazivala su veću živčanu aktivnost na "uplašenim" licima, a to se vidjelo i kod djece koja su doživjela ozbiljno, duže zlostavljanje. Istraživanje je pokazalo snažnu sličnost u razvoju zlostavljane djece i djece koja su doživjela batine od strane svojih roditelja.

"Iako možda ne bismo konceptualizirali fizičko kažnjavanje kao oblik težeg nasilja, u smislu kako dječji mozak reagira, nije bitno drugačije od zlostavljanja", rekla je McLaughlin. "To je više razlika u stupnju nego u tipu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemoguće je kvantificirati koliko su ozbiljno djeca bila izudarana. Ova otkrića također ne objašnjavaju zašto se ta razlika vidi kod djece koju su roditelji šamarali i djece koja nisu premlaćivana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo