Pravila 1 i 2: To ne cenzuriraš / Kina ukinula cenzuru kraja filma 'Klub boraca' nakon što se planetarno osramotila. Postali su svjesni budalaštine?

Image
Foto: YouTube/screenshot

Lavina ogorčenja zbog cenzure zakotrljala se svijetom, dodatno ogorčujući obožavatelje filma u Kini. Ispalo je da je cenzura opasnija od samog filma

7.2.2022.
15:20
YouTube/screenshot
VOYO logo

Skidanje uvedene cenzure s nekog filma ili dijela filma u NR Kini je izrazito rijetko, posebnom nakon ovako kratkog vremena.

The Hoolywood Reporter objavio je da su vlasti iz Pekinga ukinule cenzurirani kraj kultnog filma "Klub boraca" iz 1999. u kojem glume Brad Pitt i Edward Norton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David Fincher snimio je film prema romanu iz 1996. Chucka Palahniuka, e da bi vlasti NR Kine nedavno filmu koji kultni status uživa već više od dva desetljeća, izmijenile kraj tako da policija pobijedi, da kapitalizam ne propadne, da glavni junak rascijepljene ličnosti završi na psihijatrijskom liječenju…

Državni cenzori, vrlo brzo je ispalo, brutalno su se precijenili u namjeri da spriječe da "Klub boraca" nekoga od građana inspirira na pobunu protiv brutalnog ekonomskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što i film i roman tako dugo uživaju globalnu popularnost dostojnu enciklopedija iz umjetnosti, dovelo je do toga i da su brojni milijuni Kineza odavno vidjeli originalnu verziju, i stoga su bili teško pogođeni i uvrijeđeni cenzurom, očitom do razine potpunog besmisla.

Image
Nježno k'o udarcem sjekire! /

NR Kina je izmijenila verziju 'Kluba boraca' za svoju publiku. Nimalo suptilno. Policija pobijedi, spašava kapitalizam…

Image
Nježno k'o udarcem sjekire! /

NR Kina je izmijenila verziju 'Kluba boraca' za svoju publiku. Nimalo suptilno. Policija pobijedi, spašava kapitalizam…

Čak se ispostavilo da se lavina ogorčenja zbog cenzure zadnjih 11 minuta zakotrljala diljem svijeta, pritom dodatno utječući na raspoloženje obožavatelja filmske umjetnosti u Kini. Ispalo je da je cenzura opasnija čak i od subverzivne poruke filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve tri verzije, dvije filmske i jedna literarna, poklapaju se do onog trenutka kad si glavni junak/narator (Norton) ispaljuje hitac u usta, fizički preživi, ali tim činom ubija onaj patološki, rascijepljeni dio svoje osobnosti, Tylera Durdena (Pitt).

U filmu do eksplozije svejedno dolazi. U romanu eksploziv najvećim dijelom zakaže zbog sitne omaške pri proizvodnji plastičnog eksploziva u kućnoj radinosti, detalj koji se ovlaš spominje kao tehnički problem već u prvom dijelu priče, i glavni junak završava kod psihijatra, ali i dalje u psihičkom stanju koje je logičan nastavak svega onoga što je Durden radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kini, međutim, cenzurirana verzija filma se prekidala netom prije nego što će odjeknuti eksplozija u neboderu dok glavni lik i Marla Singer, njegova/Durdenova djevojka, gledaju zgrade kako se urušavaju, što označava udarac u srce konzumerskog kapitalističkog društva.

Ekran se u tom trenutku zacrnio i pojavio se natpis: "Policija je brzo shvatila cijeli plan i uhapsila sve kriminalce, spriječivši tako da bombe eksplodiraju… Nakon suđenja Tylera su poslali u psihijatrijsku ustanovu, gdje je dobio psihološki tretman. Iz bolnice je otpušten 2012."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenoseći tada tu vijest, prenijeli smo i reakciju samog Palahniuka, pisca kojemu je ovaj roman bio prvijenac u karijeri.

Cenzori NR Kine očito su shvatili da je cenzura ovog filma na ovakav način bila katastrofalno budalasta pogreška i od ukupno 12 minuta koje su izbacili, vratili su ih oko 11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostala jedna minuta odnosi se na golišave scene Durdena i Marle Singer koji tijekom filma imaju nekoliko trenutaka najblaže rečeno žestokog seksa.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo