Još jedan od simptoma? / Koliko Covid šteti oralnom zdravlju? 'Prijavljeni su slučajevi opadanja zuba, krvarenja desni...'

Image
Foto: Pixabay

Ne može se ništa još službeno potvrditi - ovo je još uvijek nova bolest

17.11.2020.
15:00
Pixabay
VOYO logo

Svatko zaražen Covidom-19 na virus drugačije reagira. Neki ljudi izgube osjete okusa i mirisa, neki imaju simptome identične gribi, neki povraćaju, neki osjećaju iznimnu slabost, neki, nažalost, razviju teške simptome i koronavirus im "sjedne na pluća" pa razviju respiratorne probleme, neki imaju vrućicu, neki imaju osip....

Image
borba s pandemijom /

Sjever Hrvatske počinje s brzim antigenskim testovima? Problem je neprijavljivanje kontakata

Image
borba s pandemijom /

Sjever Hrvatske počinje s brzim antigenskim testovima? Problem je neprijavljivanje kontakata

Pored svih tih simptoma, sada postoji još nekoliko izvještaja koji su prijavili da infekcija može utjecati na oralno zdravlje - na naše zube, zubno meso, usta, jezik i desni. Neki pacijenti rekli su kako su im zubi oslabili, neki i popucali, kako im je krvarilo zubno meso i kako su im zubi postali "prozirniji", odnosno da im je caklina uništena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prerano je da znanstvenici potvrde kako koronavirus oštećuje oralnu šupljinu. No, neki zdravstveni stručnjaci sumnjaju da koronavirus može izravno zaraziti krvne žile i poremetiti protok krvi u našim desnima, zubima i jeziku, uzrokujući bol i propadanje. Jednom je pacijentu, piše Huffington post, još u veljači ispao zub dok je bio zaražen Covidom-19 i ležao u bolnici. Začudo, ni kap krvi sa zubom ni na mjestu gdje je bio zub se nije prolila. 

Stručnjaci imaju nekoliko teorija:

  • Oralne nuspojave mogu biti problem protoka krvi

William Li, vaskularni biolog i medicinski direktor Zaklade Angiogeneza, sumnja da bi pogoršanje zuba kod pacijenata s COVID-19 u konačnici moglo predstavljati problem s protokom krvi. Već je poznato da koronavirus inficira i napada krvne žile, što može dovesti do ugrušaka i začepljenog krvotoka. Ako krv ne može lako doći do naših organa, može doći do oštećenja. Zato su liječnici vidjeli sve vrste komplikacija povezanih s koronavirusom u srcu, plućima, crijevima, mozgu i bubrezima. Ispostavilo se da isto može biti i s usnom šupljinom. "Čeljust vam je vrlo bogata krvnim žilama", rekao je Li za HuffPost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Usta mogu sadržavati virus

Ono što je također zanimljivo jest da kada koronavirus zarazi tijelo, on se zakači za dio naših stanica nazvanim ACE2 receptori.  Ispostavilo se da su usta prepuna tih receptora. Neka su istraživanja pokazala kako bi usna šupljina mogla biti izvrsno okruženje za ispadanje i replikaciju koronavirusa.Ostali virusi također izravno inficiraju usnu šupljinu.

  • Više podataka će nam reći što se stvarno događa s Covidom-19 i našim zubima

Ključno je prepoznati da treba provesti više istraživanja prije nego što stručnjaci donesu bilo kakve čvrste zaključke o tome kako, zašto i ako COVID-19 može oštetiti zube ljudi.  Liječnici tek počinju sastavljati tragove kako bi otkrili punu veličinu i spektar simptoma Covida-19. Ovo je još uvijek nova bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo