popularno djelo / Konačno dugo očekivana premijera u HNK: 'Genijalna prijateljica je po svuda bestseler'

Ovo je posljednja dramska premijera u 2021.

28.12.2021.
21:30
VOYO logo

Dugo je najavljivana, planirana - i više puta - otkazana. Ali za dva dana održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Predstava 'Genijalna prijateljica' - djelo je Elene Ferrante, jedne od najčitanijih svjetskih spisateljica. 

''Uvijek su ovo najstresniji trenuci jer stalno gledaš kako nešto bolje napraviti, to ćemo cijelog života raditi predstave, uvijek će nam nešto faliti i uvijek može bolje. Za sada ne mogu ništa govoriti da ne ureknem stvari'', kazala je glumica Jadranka Đokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaku dobru premijeru čini još bolji timski rad. A ovaj tim, odnosno ansambl od 29 glumaca, tri godine je čekao na predstavu Genijalna prijateljica, i to zbog komplikacija s autorskim pravima. Priču o Napulju, prijateljstvu Elene i Lile pročitali su milijuni diljem svijeta. Pritisak je tu. 

''Genijalna prijateljica je po svuda bestseler, tako da smo u nezavidnoj poziciji bili imamo sad zadnjih dana testnu publiku da vidimo do koje mjere prate priču oni koji nisu čitali a do koje oni koji su čitali i kako sto doživljava'', rekla je redateljica Marina Pejnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
značajno otkriće /

Znanstvenici otkrili novi dio ljudskog tijela: Nalazi se u području glave

Image
značajno otkriće /

Znanstvenici otkrili novi dio ljudskog tijela: Nalazi se u području glave

''Svaka premijera, pokušaš dat sve od sebe. Ne mogu to promatrati kroz veličinu tog predloška, odradiš svoj posao najbolje što možeš'', izjavila je Iva Mihalić, glumica.

Ovo je posljednja dramska premijera u 2021. I da, HNK u Zagrebu tek je drugo europsko kazalište koje se usudilo na scenu postaviti adaptaciju romana 'Genijalna prijateljica'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da je u pitanju sve i pozitivno i negativno što može postojati u ženskom prijateljstvu sto nas tjera da rastemo i tjera da idemo dalje, to je jedna mitska pozicija'', izjavila je Pejnović. 

''Prijatelji, nije floskula su obitelj koji sami biramo. U mom životu su izuzetno važni ljudi, s kojima dijelim i dobro i zlo. One svoje loše dane, loša izdanja, kao i dobra, neki ponos. Meni su najvažniji oslonac pored uže obitelji'', rekla je Đokić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazališna obitelj godinu na izmaku dočekuju radno - s dobrim željama za novu, 2022.

''Ono što nam svima želim, je da ovo nestane i završi i da iz svega izađemo bolji ljudi i s iskustvom koje će nas, bez obzira na sada, oplemeniti u budućnosti'', rekla je Mihalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A budućnost, barem na ovim na kazališnim daskama - itekako obećava. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo