blizak s najmoćnijim ljudima / Kontroverzan život McAfeeja: Zvali su ga kripto Isusom i genijem, ali i bizarnim čudakom, pa i ubojicom

Na Twiteru je napisao: "Ako se meni ovako nešto dogodi znajte da to nije bilo mojom greškom"

24.6.2021.
21:00
VOYO logo

U zatvorskoj čeliji pronađeno je tijelo Johna McAfeeja, britansko američkog programera i biznismena teškog oko 30 milijuna dolara. Nađen je obješen, samo nekoliko sati nakon što ga je španjolsko pravosuđe odlučilo izručiti SAD-u.

Zvali su ga kripto Isusom i genijem, ali i bizarnim čudakom, pa i ubojicom. Taj vladin kritičar, blizak s najmoćnijim ljudima u Americi izazivao je kontroverze gdje god se pojavio, a sada kontroverze izaziva i njegova smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio moj dvojnik koji je uhićen u Mexicu", bio je to odgovor začuđenim novinarima iz Gvatemale, koji su se pitali kako to da je već pušten iz zatvora. No, život Johna McAfee-ja bio je takav, pun nevjerojatnih obrata, politike, droge i prostitucije.

Image
u španjolskoj /

John McAfee, kontroverzni poduzetnik svjetski poznat po svom antivirusnom softveru, pronađen mrtav u zatvoru

Image
u španjolskoj /

John McAfee, kontroverzni poduzetnik svjetski poznat po svom antivirusnom softveru, pronađen mrtav u zatvoru

Patio je od paranoje i stalno mislio da ga netko prati

Uhitili su ga nekoliko puta zbog ilegalnog posjedovanja oružja, "muljanja" s kriptovalutana, ilegalnog prelaska granice, pa čak i ubojstva. Međutim, svaki se put, sve do nedavno nekako uspio izvući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

McAfee proslavio se i obogatio zahvaljujući antivirusnom programu kojeg je osmislio 1986. Devedesetih je prodao kompaniju za 100 milijuna dolara, odselio u Belize i upustio u biznis s kriptovalutama. Hvalio se kako zarađuje 2.000 dolara na dan i bio vječiti bjegunac pred zakonom.

Policija mu je kući 2012. godine pronalazi nezakonito oružje, velike količine droge te maloljetnice s kojima je živio. Kasnije se te godine zbog svojih pasa posvađao sa susjedom Gregom Faullom kojeg je netko sljedeći dan upucao, on je bio glavni osumnjičeni.

Tad je pušten zbog nedostatka dokaza, no više se puta izvukao iz zatvora odglumivši srčani udar. "I tako je dio mene i sada isprva pomislio, oh, da, opet se pretvara kako bi se izvukao iz Španjolske i od izručenja, ali onda sam vidio da je španjolska vlada to potvrdila", rekao je Joshua Davis, autor knjige o Johnu McAfeeju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad god bi pobjegao od vlasti, neko bi se vrijeme skrivao od javnosti. Patio je od paranoje i stalno mislio da ga netko prati. Sve ga to nije spriječilo da 2016. zamalo uđe u utrku za američkog predsjednika kao kandidat Libertarijanske stranke,a i lani se planirao kandidirati, no završio je u španjolskom zatvoru.

McAfee se često hvalio kako ima 47 djece, 61 unuka i 19 praunuka. Lani je, zbog utaje poreza koji nije plaćao od 2014. do 2018. uhićen u Barceloni gdje je u konačnici i preminuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jedna od njegovih zadnjih izjava: "Ako me izruče, siguran sam da ću provesti 30 godina u zatvoru".

Lani kad je pod nerazjašnjenim okolnostima u zatvoru pronađen i Joefrey Epstein, na Twiteru je napisao: "Ako se meni ovako nešto dogodi znajte da to nije bilo mojom greškom".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo