Vrijeme je da skinemo ružičaste naočale / Ljepota ovog snijega bi vas mogla prevariti: Iza primamljive ružičaste boje skriva se velika opasnost

Image
Foto: Shutterstock

Hoće li ova pojava ubrzati globalno zatopljenje?

11.7.2020.
11:00
Shutterstock
VOYO logo

Prašnjavi ružičasti sloj snijega pojavio se na ledenjaku Presena u talijanskim Alpama. Iako na prvi pogled prizor djeluje spektakularno, mnogo je opasniji nego što se čini.

Image
OZBILJNO UPOZORENJE /

Europa zabrinjavajućim tempom gubi šume: Dvije zemlje su posebno pogođene

Image
OZBILJNO UPOZORENJE /

Europa zabrinjavajućim tempom gubi šume: Dvije zemlje su posebno pogođene

Promjene s dolaskom toplijeg vremena

Snijeg je obojila skupina algi, a ova neobična pojava mogla bi ubrzati otapanje snijega i ledenjaka u toj osjetljivoj planinskoj regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ružičasti snijeg fenomen je koji se obično javlja u proljeće, a zahtijeva odgovarajuću količinu svjetlosti, topline i vode kako bi se razvio.

Obično su alge neaktivne kada se nalaze ispod snijega ili u unutrašnjosti leda, ali jednom kada krene sezona otapanja, ovaj izgledom poprilično jednostavan krajolik poprimi zanimljivu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestat će polovina ledenjaka

Biagio Di Mauro, znanstvenik s Instituta polarnih znanosti pri talijanskom Nacionalnom istraživačkom odboru, rekao je za portal Gizmodo da je cvjetanje algi u Preseni primjer Chlamydomonasa nivalisa, tipa alge koji se može pronaći u Alpama, ali i u polarnim regijama poput Grenlanda i Antarktike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova pojava najčešće je poznata pod nazivom "snijeg lubenice", a mogla bi imati utjecaj na otapanje snijega. Razlog leži u činjenici da što je snijeg bjeliji, to je učinkovitije odbija sunčeve zrake natrag u svemir, što ga održava hladnim. 

Globalno zatopljenje je već dovoljno naštetilo polarnim i planinskim regijama i bez utjecaja algi. Studija koja je objavljena prošle godine, pokazuje da bi polovina ledenjaka u Alpama mogla nestati u ovom stoljeću kako bude rasla temperatura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije prvi put

Iako postoje određena istraživanja koja povezuju otapanje snijega i cvjetanje algi, potrebno je još podataka o stvarnom utjecaju ovog fenomena na snijeg i led baš kao i za teoriju da bi cvjetanje algi moglo biti češće s globalnim porastom temperatura.

"Manje krutih padalina tijekom zime i više temperature zraka tijekom proljeća i ljeta mogle bi utjecati na formiranje algi u snijegu i u ledenjacima", kazao je DiMauro te je napomenuo da se o ovoj pojavi relativno malo toga zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojava "snijega lubenice" u Preseni nije jedina ove godine. Prije nekoliko tjedana ružičasti snijeg osvanuo je i na Aljaski.

U ožujku su ukrajinski istraživači na otoku Galindez na sjeveru Antarktike svjedočili sličnoj pojavi, iako je u ovom slučaju boja snijega više podsjećala na crvenu. Isto istraživanje zabilježilo je i pojavu neobičnih zelenih alga na drugom dijelu kontinenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici traže objašnjena

Alge nisu jedini problem za pokrov snijega i leda. Prošle je godine sloj ledenjaka na Novom Zelandu poružičastio zbog pepela uzrokovanog šumskim požarima u susjednoj Australiji. Pepeo ima sličan učinak kao i alge, apsorbira više topline i uzrokuje otapanje leda i snijega.

Znanstvenici smatraju da bi ovaj mehanizam trebao biti uvršten u klimatske modele kako bi mogli imati jasnu sliku o tome kako ove ružičaste i crvene alge mogu ubrzati globalno zatopljenje u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo