SATELIT TESS / 'Lovac na planete': Blizu Zemlje otkriven novi planet na kojemu je moguć život

Image
Foto: Pixabay

Otkriće je kasnije potvrđeno svemirskim teleskopom Spitzerom

7.1.2020.
20:48
Pixabay
VOYO logo

NASA-in "lovac na planete", satelit TESS otkrio je prvi, vrlo vjerojatno naseljiv planet veličine Zemlje.

Zvijezda TOI 700 površinom zauzima 40 posto površine Zemljina Sunca, a temperatura joj je upola niža od one na Suncu. Od Zemlje je udaljena oko stotinu svjetlosnih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka svemirska agencija objavila je da je TESS pronašao svijet veličine Zemlje u kojemu bi se moglo živjeti, a preduvjet za život je prisutnost tekuće vode, piše AFP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Otkriće je predstavljeno u ponedjeljak na 235. sastanku Američke udruge astronoma u Honoluluu. Otkriveni planet, TOI 700 d, jedan je od triju koji se vrte oko zvijezde slične Suncu u sustavu TOI 700.

TOI 700 d najudaljeniji je od svojega sunca i da bi napravio krug oko njega potrebno mu je 37 dana. Vjeruje se da je na jednoj njegovoj strani uvijek dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostala dva planeta TOI 700 b i TOI 700 c prilično se razlikuju. Planet najbliži tom suncu, b, također je veličine zemlje, no posrijedi je kamena pustoš. Za krug oko vlastita sunca potrebno mu je 10 dana. Planet c je plinovit, a veličina mu je između one Zemlje i Neptuna. Za krug oko sunca potrebno mu je 16 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"TESS je napravljen i lansiran s ciljanom misijom pronalaska planeta veličine Zemlje koji kruže oko obližnjih zvijezda", kazao je ravnatelj astrofizičkog odjela NASA-e, Paul Hertz

AFP prenosi da je TESS u početku pogrešno klasificirao zvijezdu što znači da planeti izgledaju veće i toplije nego što to uistinu jesu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nekoliko je astronoma-amatera, među kojima i srednjoškolac Alton Spencer koji surađuje s članovima tima TESS, ukazalo na pogrešku.

"Pošto smo ispravili parametre zvijezde, veličine njezinih planeta su se smanjile te smo shvatili da je najudaljeniji veličine Zemlje te da se nalazi u području mogućeg života", rekla je Emily Gilbert sa Sveučilišta u Chicagu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriće je kasnije potvrđeno svemirskim teleskopom Spitzerom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo