projekt starlink / Musk obećao popraviti satelite koji uništavaju nebo: Postoji i strah od sudara letjelica

Image
Foto: AP Images

Mnogi sateliti koji su sada vidljivi lansirani su u ožujku

23.4.2020.
9:20
AP Images
VOYO logo

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk izjavio je da kompanija "popravlja" svjetlinu svojih satelita. Naime, promatrači zvijeda širom svijeta bili su svjedoci neobičnih svjetlucavih točkica koje su se mogle vidjeti nisko u Zemljinoj orbiti.  

Manje vidljivi

Za ta svjetla ''kriv'' je SpaceX. SpaceX lansira serije satelita u sklopu projekta Starlink za poboljšanje globalne pokrivenosti internetom, piše BBC. Najnovije lansiranje obavljeno je u srijedu. Odgovarajući na pitanje o svjetlini satelita Starlink na Twitteru, Elon Musk je napisao kako je razlog kut pod kojim stoje solarni paneli na satelitu i kako kompanija "to sada popravlja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popravak bi ih mogao učiniti manje vidljivim sa Zemlje. SpaceX-ov Starlink projekt ima za cilj stvoriti mrežu od 12 000 satelita koji širokopojasni pristup internetu čine dostupnim svima.

Mnogi sateliti koji su sada vidljivi lansirani su u ožujku, ali njihov trenutni orbitalni položaj omogućio je da se lakše primjete zadnjih nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjivanje odraza

Ovi sateliti su posebno svjetlucavi zbog svoje veličine i blizine Zemlji. Veliki sateliti se obično šalju u višu orbitu. Sateliti niske orbite obično su manji.

Starlink sateliti također imaju široke ravne ploče koje odražavaju svjetlost. SpaceX radi na "suncobranu" koji će smanjiti odraz satelita poslanih u budućim lansiranjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Astronomi tvrda kako je vidljivost satelita sada manji problem nego što će biti kako konstelacija raste i postaje operativna. Trenutno su svemirske letjelice u fiksnoj orbiti, ali tijekom sljedećih nekoliko mjeseci koristit će brodske motore kako bi se što lakše pomicale dalje od Zemlje i zakretale svoje solarne ploče prema Suncu.

To će ih učiniti manje vidljivim golim okom, ali to može značiti da uzrokuju svjetlosno zagađenje astronomima koji pokušavaju fotografirati dalje dosege svemira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Astronomske kamere dizajnirane su za snimanje velikih zatamnjenja i jarke svjetlosti bi mogle upropastiti podatke", objasnio je dr. Jonathan McDowell, astronom iz Centra za astrofiziku, istraživačkog centra na Sveučilištu Harvard. 

Slično objašnjenje dao nam je i poznati hrvatski astronom Korado Korlević, koji je izjavio kako će Elon Musk iduću seriju satelita obojati u crno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdravljam činjenicu da zaista pokušavaju pronaći načine da ih učini manje svijetlim", rekao je McDowell.

No, McDowell je dodao i da postoji još jedan problem s lansiranjem toliko novih satelita s niskom orbitom - povećani promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve veći broj letjelica niske orbite povećava mogućnost sudara između objekata koji bi mogli oštetiti uređaje ili srušiti ih na Zemlju. SpaceX lansiranja nastavljena su unatoč mjerama borbe protiv koronavirusa koje su stupile na snagu širom SAD-a, gdje je sjedište SpaceX-a.

Lansiranje s Cape Canaveral na Floridi bilo je četvrto za Starlink ove godine, a sedmi put je poslao u orbitu veliku seriju svemirskih letjelica.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo