novinarka, aktivistica i pisac / Na današnji dan prije 64 godine umrla je prva hrvatska novinarka Marija Jurić Zagorka

Image
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Na pisanje ju je ohrabrio nadbiskup Strossmayer, jedna od rijetkih javnih osoba koje su joj pružale podršku. Brila se za prava žena na obrazovanje i sindikalno udruženje

29.11.2021.
11:22
Patrik Maček/PIXSELL
VOYO logo

Prva hrvatska novinarka i popularna spisateljica Marija Jurić Zagorka preminula je na današnji dan 1957. godine, odnosno prije točno 64 godine.

Rođena je 1873. godine u Negovcu kod Vrbovca na imanju grofa Erdödyja koji je budućoj spisateljici bio krsni kum. Odrasla je u Zagorju pa je tako svojem imenu pridodala nadimak Zagorka koji je ujedno i postalo ime po kojem je ostala zapamćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naizgled običan život djevojke iz srednjeg sloja, koji je uključivao i dogovoren brak za mađarskog supruga, u potpunosti je promijenila isključivo svojom željom i talentom.

Image
Vjerovali ili ne /

'Prešišao' je Tuđmana, Radića i Jelačića: Po ovoj je povijesnoj ličnosti nazvano najviše ulica u Hrvatskoj

Image
Vjerovali ili ne /

'Prešišao' je Tuđmana, Radića i Jelačića: Po ovoj je povijesnoj ličnosti nazvano najviše ulica u Hrvatskoj

Rugao joj se čak i Miroslav Krleža.

U vrijeme kad žene još nisu imale pravo glasa, ona je bila itekako glasna. Borila se za ženska prava na obrazovanje, borila se za sindikalno udruživanje i bila prva novinarka u Hrvatskoj. Uspjela je doći i do uredničke pozicije u Obzoru,  a pokrenula je i "Ženski list",

Na pisanje ju je ohrabrio nadbiskup Strossmayer, jedna od rijetkih javnih osoba koje su joj pružale podršku. U ono vrijeme  žena koja se bavi novinarstvom, pisanjem i aktivizmom bila je crna ovca i mnogima trn u oku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezino pisanje nije se smatralo ozbiljnom literaturom, rugao joj se i Ksaver Šandor Gjalski pa čak i Miroslav Krleža. No, zadobila je naklonost publike tako da su njeni romani u Hrvatskoj među najčitanijima.

Najpopularnija je "Grička vještica", ciklus od sedam povijesnih romana s radnjom u burnom 18. stoljeću, a uz njih tu su i krimić "Kneginja iz Petrinjske ulice" te "Kći Lotrščaka", "Gordana", "Vitez slavonske ravni", znanstvenofantastični "Crveni ocean" pa sve do posljednjeg djela iz 1953. "Jadranke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sjećanje na veliku hrvatsku spisateljicu pogledajte na svoje police, sigurno je negdje na njima, neka Zagorkina knjiga jer ju uvijek vrijedi iznova čitati, a njezino mjesto u našoj kulturi mjesto još dugo nitko neće uspjeti zauzeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo