sve više podržavaju / Najuspješnija godina: crowdfunding domaćim kampanjama u 2017. donio gotovo 15 milijuna kuna

Image
Foto: crowdfunding.hr

Trendovi se mijenjaju, a iza nas je najuspješnija crowdfunding godina u Hrvatskoj

14.2.2018.
14:50
crowdfunding.hr
VOYO logo

Velika očekivanja deregulacije grupnog financiranja vlasničkim udjelima nisu se ostvarila. Tako je poduhvat jedne od najvećih crowdfunding platformi Indiegogo u partnerstvu sa MicroVentures u skoro godinu dana rada donio tek 30-ak kampanja i nešto iznad 7 milijuna dolara.

Novi globalni trendovi grupnog financiranja pokazuju kako su inicijalne ponude žetona (eng. ICO) kao zaseban model crowdfundinga privukle daleko više investitora nego ponude vlasničkih udjela. Ovisno o industrijskom izvještaju kampanje za ICO u prošloj su godini prikupile između 2 i 6 milijarde dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petu godinu za redom domaći blog Crowdfunding.hr posvećen grupnom financiranju donosi pregled domaćih crowdfunding kampanja koje su obilježile prošlu godinu.

Hrvatska

Nakon što je prošle godine zabilježen pad crowdfunding aktivnosti u Hrvatskoj, najnoviji podaci pokazuju kako je 2017. do sada najuspješnija godina za crowdfunding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaće kampanje prošle su godine prikupile 15 milijuna kuna, a do danas je u Hrvatskoj ukupno prikupljeno gotovo 30 milijuna kuna u crowdfunding kampanjama.

'U prošloj godini prikupljeno je najviše novca do sada i imali smo najviše uspješnih kampanja. No najznačajniji podatak je da je dvostruko više podržavatelja sudjelovalo u domaćim kampanjama.', komentirao je rezultate istraživanja autor bloga Crowdfunding.hr Hrvoje Hafner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine pokrenuto je 78 projekata, uglavnom na Indiegogo platformi, od kojih je njih 26 prikupilo traženi iznos. Više od pola prikupljenog iznosa u 2017. odnosi se kampanje financirane vlasničkim udjelima.

'Veliku promijeno donijela je suradnja Zagrebačke burze i Funderbeama. Domaće se tvrtke sada mogu puno lakše grupno financirati vlasničkim udjelima. To pokazuju tri prošlogodišnje kampanje,  i jedna nedavno završena i u 2018. ' dodao je Hrvoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

(U prilogu pogledajte infografiku o Crowdfundingu u Hrvatskoj za 2017. koju je za Crowdfunding.hr pripremila Maja BenčićFritula)

Broj podržavatelja domaćih kampanja u 2017. najveći je do sada, čak 13531. Pokretači kampanja ove godine bili su iz kreativne i umjetničke industrije poput filmova, glazbe i pisanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od polovice kampanja pokrenuto je u Zagrebu, a tek manji dio u ostalim gradovima Hrvatske.

Kampanju godine proglašavamo 'micro:bit STEM revolucija' zbog najvećeg broja podržavatelja (2.364) u domaćoj crowdfunding kampanji do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo