'Kratki odgovori na velika pitanja' / Objavljena je zadnja Hawkingova knjiga: Genijalna je, a zaključak će vas posebno oduševiti

Image
Foto: Jack Hill/News Syndication/PIXSELL

Znanstvenik je radio na posljednjoj knjizi, kad ga je smrt preduhitrila. Njegova obitelj i kolege dovršili su je uz pomoć njegovih osobnih arhiva

27.10.2018.
14:47
Jack Hill/News Syndication/PIXSELL
VOYO logo

"Bog ne postoji" - zaključak je slavnog fizičara Stephena Hawkinga čija je posljednja knjiga objavljena prije nekoliko dana. Knjigu je dovršila obitelji slavnog fizičara nakon njegove smrti, a djelo navodno donosi odgovore na pitanja koja je Hawking najčešće primao tijekom života, piše CNN.

Kako dalje piše ovaj medij, nekoliko je zaključaka koji su izazvala velik interes javnosti, a jedan od njih je i Hawkingovo uvjerenje da nismo sami u svemiru. Fizičar je također govorio kako će umjetna inteligencija potući ljudsku, ali i da ne možemo isključiti mogućnost putovanja kroz vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bog ne postoji. Nitko ne upravlja svemirom", napisao je Hawking u izdanju "Kratki odgovori na velika pitanja". "Stoljećima se vjerovalo kako su invalidi poput mene žrtve prokletstva za koje je odgovoran Bog. Ja preferiram misliti da se sve može objasniti na drugi način, uz pomoć zakona prirode", rekao je.

Hawking, kojeg su inače smatrali jednim od najbriljantnijih znanstvenika generacije, umro je u ožujku ove godine u dobi od 76 godina. Gotovo cijelog odraslog života patio je od ALS-a, neurodegenerativne bolesti također poznate kao Lou Gehrigova bolest. Znanstvenik je radio na posljednjoj knjizi, kad ga je smrt preduhitrila. Njegova obitelj i kolege dovršili su je uz pomoć njegovih osobnih arhiva, piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucy Hawking koja je pomogla dovršetku knjige za CNN je kazala kako su ljudi najčešće tražili odgovore na pitanja jesmo li sami u svemiru, ima li Boga, ali i postoji li mogućnost putovanja kroz vrijeme.  Za one koje bi njegova tvrdnja o nepostojanju Boga mogla razočarati, fizičar je ostavio pomoć u vidu bistrog zaključka. Na pitanje kako oblikovati budućnost, u posljednjem poglavlju posljednje knjige, Hawking je napisao: "Sjetite se gledati u zvijezde, a ne u svoje vlastite noge".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo