muzej igračaka / Od Biserke do Jugoplastike! S ovim igračkama su se igrale vaše bake i djedovi: 'Rukom su se oslikavale'

Glinene, drvene, plišane, plastične, igračke su se kroz povijest mijenjale, a sada su sakupljene na jednom mjestu i to one rađene diljem Hrvatske

8.6.2021.
8:05
VOYO logo

Koja vam je bila najdraža igračka u djetinjstvu? Možda ste obožavali one drvene klepetaljke iz Marije Bistrice, možda vam je najdražio bio gumeni Miki ili Šiljo iz slavne tvornice Biserka, možda onaj mali nogometaš iz Jugoplastike. U svakom slučaju, velika je šansa da vašu najdražu igračku imaju u Etnografskom muzeju, koji sutra otvara veliku izložbu Igračke - djetinjstvo zauvijek.

Image
Kakva radost! /

Zagrebački gimnazijalci prikupili i zaradili novac i osnovcima u Glini kupili 28 bicikala i igračke. Pogledajte reakcije

Image
Kakva radost! /

Zagrebački gimnazijalci prikupili i zaradili novac i osnovcima u Glini kupili 28 bicikala i igračke. Pogledajte reakcije

S kojim ste se igračkama najviše voljeli igrati kad ste bili mali?

"Sa barbikama, lego kockama i blatom. Čak i blatom", podijelila je s RTl-ovom reporterkom Ema Šunde iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao sam jednog malog Spidermana onako koji je mogao micat ruke i noge, u koljenima isto, to mi je bilo jako fora", priznao je Filip Lugarić iz Zagreba. 

"Tada nije bilo baš igračaka? Ne, lutka je specijalno stigla po narudžbi kao zahtjev, mogla sam birati biciklo ili lutku, birala sam lutku!", rekla je zagrepčanka Irena Štopfer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo smo se puno više igrali maštajući", objasnila je Željka Kopjar.

Izložba u Etnografskom muzeju

Glinene, drvene, plišane, plastične, igračke - s kojim su se igračkama igrali naše mame, tate, bake, djedovi sada više ne moramo samo slušati nego možemo i vidjeti. Sakupljene su na jednom mjestu - i to one rađene diljem Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjela sam u poznatu zagorsku kočiju izrađenu u Mariji Bistrici i vodim vas na putovanje kroz hrvatsku povijest igračaka. 

Najstarija izložena igračka je drvena kolijevka iz 19. stoljeća. Drveni dječji namještaj: od stolova, ormara, kreveta i zipki u raznim veličinama izrađenih od bukve, lipe, javora i vrbe podsjetnik su na staru zagorsku tradiciju. Umijeće izrade ovih igračaka uvršteno je na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Etnografskom muzeju imamo lijepu zbirku dječjih igračaka i činilo se da bi bi bilo lijepo da ljudi izađu iz svojih domova, djeca ispred kompjutera", ispričala je Iris Biškupić, autorica izložbe.

Puno je tu igračaka iz sada već nepostojećih tvornica. Iz Tvornice Biserka u Zagrebu koja je nastala 40-ih godina izlazili su štrumfovi, Pajo Patak, Šiljo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednom trenutku je šezdesetih godina dobila licencu za izradu igračaka Walta Disneya. Ove igračke su zanimljive po tome što ni jedna nije ista, u Biserki kao i u Jugoplastici, igračke su se rukom oslikavale", rekla je autorica izložbe.

Onaj tko se igrao za vrijeme Jugoslavije sjetit će se poznatih lutaka iz tvornice Jugoplastika u Splitu, ili pak namještaja za lutke iz tvornice Marčanka u Istri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U projektu je sudjelovalo sedam zagrebačkih muzeja

Mega je ovo projekt u kojem sudjeluje sedam zagrebačkih muzeja koji će izvući igračke iz svojih riznica, ali i dizajnerice koje kreiraju dječje igračke i danas. 

"Nalazimo se kod izloga sa igračkama kod moje bake, ona je počela izrađivati igračke još u 50-im godinama i 60-ih je otvorila svoj prvi dućan koji je poslovao do kraja 90-ih, najpopularnije su bile zmijice koje sam ja odlučila redizajnirati i staviti u ponudu", objasnila je Lea Vavra dizajnerica igrački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leina baka Ružica plišance je u Zagrebu izrađivala 50 godina. Kada je preminula, njezina unuka odlučila je krenuti istim putem. "Sad već izrađujem plišance jedno tri-četiri godine, osim redizajna bakinih zmijica imam još didaktičke plišance", dodaje Lea. 

Nisu sve igračke samo eksponati, dio njih predviđen je i za igru posjetitelja. Pandemija jenjava i vrijeme je za izlazak i igru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo