veliki avanturist / Od svjetionika do svjetionika: Kajakaš Marko Kovač preveslao više od 1000 kilometara!

Od svjetionika do svjetionika, kajakaš Marko Kovač preveslao je više od tisuću kilometara!

28.3.2019.
19:46
VOYO logo

57 dana u kajaku, 1070 odveslanih kilometra i 32 svjetionika - toliko je pasionirani kajakaš, Zagrepčanin s adresom u Splitu, Marko Kovač prošao u  svojoj “otočnoj odiseji”.

U avanturu se zaputio kako bi promovirao svjetionike sagrađene u 19. stoljeću, a do cilja još ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpuno sam u kajaku nešto dužem od 5 metara, Marko Kovač prošao je srednju I južnu Dalmaciju. U 57 dana na moru odveslao je više od 1070 kilometara, a cilj mu je bio obići i na taj način promovirati svjetionike izgrađene u 19 stoljeću.  

“Prvi tjedan je bilo dosta teško da se tijelo i glava naviknu na svakodnevni ritam i prvi tjedan mi je bila svaki dan kiša i hladno u siječnju, tako da mi je tu bilo borbe, ali nisam pomislio odustati“, kaže Kovač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svjetionika do svjetionika u kajak je utrpao sve što mu je trebalo: nešto hrane, šatorsko krilo, kuhalo, opremu za snimanje. Veslao je u prosjeku 4 sata dnevno, a bilo je i zahtjevnih dionica.

"Najduža, odnosno najotvorenija dionica je bila Sušac - Vis što je otprilike 40 km odnosno 22 milje nautičke i to sam veslao sedam sati. sedam sati neprekideno", kaže Kovač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj magistar geografije radije radi kao vodič na kajaku, a kako bi bio bliže moru, iz Zagreba se preselio u Split. stoga mu na njegovoj otočnoj odiseji nisu smetale ni jugo ni bura.

"Najteže je bilo pomiriti se sa činjenicom da ne smijem ići veslati jer je more prestrašno.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spavao je u šatoru, ali u svjetonicima i apartmanima. Susretao se s otočanima, svjetioničarim i ribarima, a iduće zime planira završiti svoju odiseju. Za novu avanturu još mu preostaje obići svjetionike Istre i Kvarnera. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo