Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Stručnjaci upozoravaju

Oprez! Ni u ludilu ne ostavljajte djecu u autu, temperatura vrlo brzo doseže smrtnonosne razine

Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stupnjeva Celzija nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplotnog udara

Image
Foto: Thinkstock
Hina/ 5.6.2018. u 8:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svake godine zabilježi se nekoliko slučajeva djece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima, a znanstvenici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena prženja na suncu, ali i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu. 

Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stupnjeva Celzija nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplotnog udara, tvrde znanstvenici s Arizona State Universityja (ASU) koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stupnja kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrijati. 

Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i micali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila iznimno brzo zagrijavaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stupnjeva zabilježena u svim automobilima. 

U hladu je prosječna temperatura bila oko 40 stupnjeva, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici su pokazali kako se upravljači automobila na suncu zagriju na temperaturu od 52 stupnja nakon sat vremena, a kontrolne ploče do 69 stupnjeva. 

Istraživanje je pokazalo da čak "i parkiranje vozila u sjeni može biti smrtonosno za malo dijete", rekla je Nancy Selover, klimatologinja s ASU-a. 

Upravo se čita

Image
gost Direkta

Hoće li Putin prijeći granicu i baciti nuklearku? Kotromanović: 'Najopasnije su pametne budale. Sve je moguće'

Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti u zraku, zbog čega se teže rashladiti znojenjem, dodala je Selover. 

Koautorica istraživanja Jennifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stupnjeva, istaknuvši kako neke žrtve toplotnog udara mogu imati trajne posljedice po mozak i druge organe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Hina/ 5.6.2018. u 8:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

'Vrag prišu odnija!': 30 hrvatskih izraza koje je skoro nemoguće objasniti strancu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba