IMPRESIVAN ŽIRI / Organ Vida - međunarodni festival fotografije poziva mlade fotografe da se prijave na ovogodišnji natječaj

Image
Foto: Press

Ovogodišnje, osmo po redu izdanje festivala održat će se od 13. do 24. rujna u Zagrebu i 'satelit' programom će ujediniti gradske, kulturne i urbane sadržaje

22.4.2016.
12:00
Press
VOYO logo

Međunarodni festival fotografije Organ Vida ove godine ostvaruje svoje osmo izdanje na temu Otkrivanja.

Tradicionalno, svakom festivalu prethodi međunarodni javni natječaj na kojemu međunarodni žiri sastavljen od eminentnih imena iz svijeta fotografije odabire najbolje autore. Ovogodišnji javni poziv na natječaj traje od 21. travnja do 20. svibnja, a početkom srpnja bit će objavljena imena finalista o kojima ove godine odlučuju Louise Clements (UK), Lea Vene (CRO), Simon Norfolk (UK), Philip Toledano (UK/USA), Donald Weber (CAN) i Gillian Wearing (UK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredinom rujna, odnosno, tijekom dva tjedna festivala, deset najboljih projekata izložit će se na glavnoj festivalskoj izložbi u Francuskom paviljonu, u suradnji s Kulturom promjene SC, dok će drugih deset pohvaljenih projekta biti prikazano na velikoj projekciji na javnim površinama.

Ovogodišnje, osmo po redu izdanje festivala održat će se od 13. do 24. rujna i 'satelit' programom će ujediniti gradske, kulturne i urbane sadržaje. Najveći dio programa odvijat će se u Francuskom paviljonu, Akademiji likovnih umjetnosti, ORIS kući arhitekture, Galerijama Kranjčar i Greta, Dokukinu KIC, Kinoklubu Zagreb te na otvorenim javnim površinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žiri festivalskog natječaja Otkrivanja i ove je godine sastavljen od međunarodnih stručnjaka, umjetnika i festivalskih direktora koji će u rujnu posjetiti festival u Zagrebu. Održat će zanimljiva predavanja i radionice te predstaviti svoj vlastiti rad i upoznati se s drugim umjetnicima te razgovarati s posjetiteljima.

Oni su: Simon Norfolk, jedan od najvažnijih dokumentarnih fotografa današnjice koji je dokumentirao neke od najgorih ratnih zona na svijetu, kao i područja zahvaćena izbjegličkim krizama. Dobitnik je brojnih nagrada, a njegovi radovi izloženi su u postavama galerija kao što su The Museum of Fine Arts u Houstonu, The Getty u Los Angelesu i Tate Modern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Louise Clements, kustosica  i umjetnička ravnateljica QUAD-a, centra za suvremenu umjetnost, film i nove tehnologije u Derbyju te direktorica Međunarodnog festival fotografije FORMAT.

Phillip Toledano, američko -britanski kontroverzni fotograf koji u mediju varira od fotografije i instalacije do skulpturi i slikarstva. Izdao je nekoliko knjiga, a zastupaju ga neke od najvažnijih muzeja i galerija u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donald Weber, kanadski fotograf fokusiran na utjecaje svjetske moći, dobitnik brojnih nagrada, uključujući dvije World Press Photo Awards te je član fotografske agencije VII Photo i profesor na nizozemskoj Royal Academy of Arts.

Lea Vene, hrvatska povjesničarka umjetnosti, kulturalna antropologinja i teoretičarka mode, koja radi kao kustosica u galeriji Miroslav Kraljević te asistentica na TTF-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gillian Wearing, engleska fotografkinja i video umjetnica. Koristeći fotografije i video za bilježenje ispovijesti običnih ljudi, njezin rad istražuje nejednakosti između javnog i privatnog života, između individualnog i kolektivnog iskustva. Dobitnica je Turner Prize nagrade.

Organ Vida je dvotjedni međunarodni festival fotografije koji se održava svake jeseni u Zagrebu. Okuplja mlade, suvremene međunarodne fotografe sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse, te također želi potaknuti razgovore o ključnim i globalno-društveno političkim pitanjima. Interaktivnost, inovativnost, kreativnost i inkluzija su u središtu onoga što čini Organ Vida tako uspješnim festivalom - omogućujući mu da postane najveći i najrecentniji godišnji fotografski događaj u jugoistočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Turistička zajednica Grada Zagreba.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo