nakon 300. pokušaja / Otvorena mogućnost za kloniranje čovjeka iako to ne žele: kineski znanstvenici prvi put u povijesti klonirali majmune

Image
Foto: AP

Klonirani majmuni bit će korisni pri istraživanju bolesti s genetskom bazom, uključujući i neke oblike tumora te metaboličke poremećaje

25.1.2018.
8:26
AP
VOYO logo

Kineski znanstvenici objavili su jučer kako su, po prvi put u povijesti, nakon 300. pokušaja, uspjeli klonirati majmune. Dva genetski potpuno jednaka makaki majmuna stvorena su u laboratoriju prije osam tjedana istom tehnikom kakvom je svojedobno klonirana i ovca Dolly, prenosi Večernji.

Majmuni su nazvani Zhong Zhong i Hua Hua, a rezultati rada postali su javni nakon što je postalo jasno da je prošla kritična faza razvoja i da će majmuni preživjeti. Najnormalnije se hrane na bočicu i dobro se razvijaju, tvrde znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

IZVOR: (AP)

Prvotno su pokušali stvoriti četiri klonirana majmuna, ali dva nisu uspjela preživjeti. Kako prenosi Večernji, kloniranje majmuna odmah je izazvalo konsternaciju jer su po prvi puta klonirani primati, što otvara mogućnost za eventualno kloniranje čovjeka, što bi etički bila vrlo upitna procedura. Kinezi opovrgavaju da imaju cilj klonirati ljude, već da su majmuni klonirani samo u znanstvene svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klonirani majmuni bit će korisni pri istraživanju bolesti s genetskom bazom, uključujući i neke oblike tumora te metaboličke poremećaje", tvrdi dr Qiang Sun s Instituta za neurologiju koji djeluje pri kineskoj akademiji znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo