Odlazak legende / Pet stvari koje možda niste znali o Georgeu Michaelu

Image

Karijeru je započeo svirajući u metrou, a zadnji spot u kojemu se pojavljuje bez brade snimljen je 1984.

26.12.2016.
15:10
VOYO logo

Autor jedne od najpoznatijih pjesama koje nas prate u blagdansko doba - 'Last Christmas' - u svome je domu preminuo na Božić. Odlaskom Georgea Michaela svijet je izgubio još jednu glazbenu legendu, koja je u više od tideset godina djelovanja prodala preko 100 milijuna albuma i osvojila brojne glazbene nagrade. Iako je publika pratila kako njegove glazbene uspjehe tako i njegov privatni život, evo nekih činjenica o George Michaelu koje možda niste znali.

Karijeru je započeo svirajući u londonskom metrou

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U biografiji Roberta Steelea, George Michael se prisjeća kako bi s 15 godina, umjesto da ode u školu, odlazio s prijateljem Davidom u London i svirao u metrou. Svirali bi Elton Johna, David Bowiea, Beatlese. Prema njegovim riječima, obožavao je to razdoblje. “Sviđao mi se način na koji je to zvučalo, način na koji bi glas i gitara odzvanjali stanicom metroa. Sviđalo mi se to što smo bili dobri i što smo bili plaćeni za to”.

Bio je prva pop zvijezda koja je svirala u komunističkoj Kini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to 1985. godine, kada je grupa Wham! bila na vrhuncu slave, a zapadnjačkom popu nije bio dozvoljen pristup u tada komunističku Kinu. Whamov menadžer, Simon Napier-Bell, uložio je godine truda kako bi uvjerio kineske državnike da dopuste grupi Wham! da održi dva koncerta. Koncerti su se odvili u travnju 1981. godine, prvi je koncert u Pekingu, po odlasku s scene mladi George Michael nazvao svojim "najtežim koncertom". Publika se, okružena policijom i nenaviknuta na izvođače koji skaču po pozornici, nije usudila previše micati. Kako je rezimirao jedan telegram britanske ambasade u Kini, “ni Kinezi ni Wham! nisu baš znali kako se ponašati u susretu s nečime što je potpuno izlazilo iz okvira njihovih ranijih iskustava”, prenosi The Guardian.

Ipak, ovaj je koncert ušao u anale geopolitike glazbe i rock povijesti, a menadžer Whama! je o pregovorima koji su doveli do tog koncerta čak napisao knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekada je pušio 25 džointa dnevno

George Michael će, osim po svojoj glazbi, ostati zapamćen i po svojoj ljubavi prema alkoholu i drogama. 2010. je čak završio u zatvoru nakon što se, pod utjecajem marihuane i lijekova, automobilom zabio u prodavaonicu u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu prije toga je u intervjuu za britanski The Guardian izjavio da je "u lošim starim danima znao pušiti i oko 25 džointa dnevno", i da je bio zabrinut da će to trajno oštetiti njegov glas. “Sada pušim oko sedam, osam dnevno”, priznao je u istom intervjuu.

Bio je plaćen 1.7 milijuna funti za novogodišnju svirku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2006., uoči Nove godine, George Michael ukrcao se na avion za Moskvu. Nakon 75 minuta privatnog koncerta, kojega je održao za ruskog oligarha Vladimira Potanjina, bivšeg zamjenika premijera 1996. i 1997. godine, britanski je pjevač se vratio u Englesku bogatiji za 1,7 milijuna funti (oko 2 milijuna eura). Pjevač je veći dio isplate naplatio - u gotovini, pisao je tada britanski Daily mail.

“Last Christmas” je zadnji spot u kojemu se pojavljuje bez brade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li se sjetiti kako izgleda George Michael bez brade? Ako je vjerovati stranici Songfacts, zadnji video u kojemu se pjevač pojavljuje bez brade datira još iz 1984. godine, i radi se o velikom hitu grupe Wham!, “Last Christmas”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo