Život na rubu egzistencije / Popričali smo sa zagrebačkim prosjacima koji su nekad živjeli relativno pristojne živote

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ljudi iz naše priče žive na rubu egzistencije. Iako su nekad živjeli relativno pristojne živote, danas su za kruh prisiljeni prositi

26.4.2016.
18:25
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

"Plačem od očaja zato što sam jako tužna, ovo je moj rodni grad, nikakva kriminalna djela ne radim i traćim milostinju, da imam normalno novaca za život, to nikad ne bih radila, ali ti si prisiljen", samo je jedna od tužnih priča.

Suze su najmanji teret na njezinoj duši. Ona je žena bez imena, bez doma, bez novca. Na ulici je dugih osam godina i milostinja drugih je sve što joj je preostalo. Koja kuna slučajnih prolaznika - vraća joj davno izgubljeno dostojanstvo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako mi je teško u mojoj obitelji, nitko ne radi kćer mi  je fakultet završila, ima malo dijete i nigdje ne radi", dodala je žena.

Ispred zagrebačke katedrale istu sudbinu dijeli i Marko. Za toplijih dana, od ranih jutarnjih sati, do onih večernjih čeka na milostinju. Kad ima sreće i višak dobre volje građana - nakupi se tu koja kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je za razumjeti da je njihova sudbina na ulicama. Na tim istim ulicama nailaze na toplu riječ, ponekad sažalijevanje - ali većinu vremena - trpe uvrede!

Zvuči nevjerojatno, ali opaka je konkurencija među prosjacima. Uhodani lanci gradskih žicara ruše im sve nade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego počnete donositi zaključke, morate znati jednu stvar -  imali su pravi život prije ovoga. Bezimena je prije 15-tak godina bila čistačica u jednoj firmi, a Marko radnik u tvornici obuće. Nažalost, danas su miljama daleko od tih života. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo