epidemija / Poražavajući podaci: britanski tinejdžer na godinu popije kadu zašećerenih pića

Image
Foto: Thinkstock/Ilustracija/Arhiva

Djeca od 11 do 18 godina starostiu Velikoj Britaniji u prosjeku popiju 234 limenke zašećerenih pića godišnje, pokazalo je istraživanje

22.11.2016.
13:28
Thinkstock/Ilustracija/Arhiva
VOYO logo

Britanski tinejdžeri godišnje popiju gotovo punu kadu zašećernih pića, pokazala je analiza britanske udruge za istraživanje raka Cancer Research UK.

Djeca od 11 do 18 godina starosti u prosjeku popiju 234 limenke zašećerenih pića godišnje, priopćio CRUK. Tom količinom se gotovo do vrha može napuniti kada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga stoga podržava uvođenje poreza na gazirane napitke. "To je epidemija i treba odmah djelovati. Učinak i malog poreza na zašećerena pića je golem jer kompanije za proizvodnju odmah smanjuju količinu šećera u njima", kazala je direktorica CRUK-a Alison Cox.

Britanska premijerka Theresa May objavila je plan uvođenja poreza na gazirana pića kao način borbe sa sve većom gojaznosti djece, propadanjem zuba i razvojem dijabetesa tipa dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porez na pića s više od pet grama šećera na 100 mililitara bit će uveden za dvije godine unatoč protivljenju kompanija koje ih proizvode.

Dosad svega šačica zemalja, poput Francuske, Južne Afrike i Meksika takvim porezima pokušava zaštititi zdravlje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo