Zemljina kora se namješta / Potresi su na Božićno jutro udarali diljem Europe, ne samo Sloveniju i Hrvatsku

Image
Foto: emsc-csem

Onaj potres koji se osjetio na sjeverozapadu Hrvatske, s epicentrom kod Ormoža, pokazalo se da je bio najslabiji ovogodišnji božićni u Europi

25.12.2021.
16:40
emsc-csem
VOYO logo

Božićno jutro u 8.18 sati, kako je RTL.hr jutros izvijestio, područje oko granice između Slovenije i Hrvatske s epicentrom kod Ormoža, pogodio je potres jačine 3,5 po Richteru. Očevici su opisivali da im potres nije baš uljepšao blagdan.

Još manje ugodno bilo je, međutim, stanovnicima gradića Pruntruta u švicarskim Alpama, nedaleko od granice s Francuskom. Njih je na Božićno jutro pozdravio potres jačine 4,1 po Richteru, priopćili su Švicarska služba za potrese i agencija SDA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres je utoliko veće iznenađenje što je riječ o području koje se na karti seizmološkog rizika Švicarske nalazi u području izrazito niske procijenjene opasnosti u odnosu na, primjerice, istok, a posebno u odnosu na jug zemlje.

Potres magnitude 4,1 danas je 19 minuta iza podneva udario i Kretu, nešto manje od 30 kilometara od grqada Herakliona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno Island, u najsjeverozapadnijoj europskoj zemlji, unatoč tome što je prije nekoliko dana proglašen kraj višemjesečne vulkanske erupcije na jugozapadu Islanda, u posljednjih nekoliko dana nacionalna seizmološka služba zabilježila je nekoliko tisuća potresa u vulkanskom području.

Image
Hoće li se ikad moći predvidjeti? /

Veliki vodič: Sve što trebate znati o potresima, za RTL.hr piše seizmolog Krešimir Kuk

Image
Hoće li se ikad moći predvidjeti? /

Veliki vodič: Sve što trebate znati o potresima, za RTL.hr piše seizmolog Krešimir Kuk

Riječ je o poluotoku Reykjanesu, koji se na Božićno jutro promeškoljio do razine od preko 4 stupnja po Richteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islandski mediji, kako prenosi DPA, izvještavaju o nalazima što su ih znanstvenici očitali iz satelitskih promatranja, da se rijeka lave ispod površine Zemlje i dalje pomiče, te da je to razlog zašto tlo na ovom dijelu Islanda još ne miruje.

Riječ je o području udaljenom od glavnog grada Reykjavika 30 kilometara. Tu je eurupcija tamošnjeg vulkanskog sustava počela još sredinom ožujka i trajala je sve do prije tjedan dana, odnosno, tada je službeno proglašena gotovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo