sjaji novim ruhom / Povijesni Medvedgrad nakon više od tri godine ponovno otvara svoja vrata za posjetitelje ove subote

Za ljubitelje Medvedgrada koji željno iščekuju nove sadržaje, vrata će biti otvorena od subote, a ulaz se neće naplaćivati do 1. studenog

20.10.2021.
7:00
VOYO logo

Na visini od 593 metra, drevni grad Medvedgrad sjaji novim ruhom. Atraktivna, obnovljena Južna kula koja datira još iz 13. stoljeća, početna je točka priče o Medvedgradu.

Tu se nalaze Gavran i proročica i može se doznati baš sve o brojnim biljnim i životinjskim vrstama specifičnim za Park prirode Medvednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROSVJED ZA PARK /

Građani Črnomerca protive se reciklažnom dvorištu pod nosom: 'Kad se male ruke slože, disati se može'

Image
PROSVJED ZA PARK /

Građani Črnomerca protive se reciklažnom dvorištu pod nosom: 'Kad se male ruke slože, disati se može'

Za ljubitelje Medvedgrada vrata će biti otvorena od subote

"U Južnoj kuli je interpretacija uglavnom bazirana na tim nekakvim interaktivnim sadržajima, tako da se te nekakve informacije koje obično budu malo suhoparne i možda nezanimljive djeci približe da im budu zanimljivije", objašnjava Ozana Ursić, stručna suradnica za likovni postav.

Visoku kulu krasi spektakularan pogled, na cijeli Zagreb i povijesnu utvrdu ,sada punu brojnih zanimljivosti.

U srednjovjekovnoj smočnici se nalaze namirnice koje su se koristile u kuhinjama u tom razdoblju. Ondje se mogu pronaći i stari recepeti, upravo iz srednjeg vijeka. U  susjednoj prostoriji nalaze se kazalište sjena gdje se legende prikazuju na mističan način.

Dio je to malog, istočnog palasa na isturenom proplanku usred Medvednice, ugnijezdio se utvrđeni grad Medvedgrad. U velikom - zapadnom palasu, u Centru za posjetitelje stoji jednako interaktivna muzejska izložba. Tu je Zlatarovo zlato i kutak posvećen slavnim Kostelićima.

Projekt je koštao gotovo 38 milijuna kuna, a u rekonstrukciji je sudjelovalo više od 200 stručnjaka. Uz Centar za posjetitelje - uređen je i vanjski prostor - Obnovljene su zidine i popločeni prilazi.

Za ljubitelje Medvedgrada koji željno iščekuju nove sadržaje, vrata će biti otvorena od subote, a ulaz se neće naplaćivati do 1. studenog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo