najniža od 1995. godine / Prošla godina rekordna po malom broju pobačaja, ali pada i broj porođaja

Image
Foto: Thinkstock

Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno 36.481 živorođene djece, što je 1012 manje nego samo godinu ranije, a gotovo 3500 beba manje u usporedbi s istim podatkom pet godina ranije

21.5.2018.
8:07
Thinkstock
VOYO logo

U Hrvatskoj pada broj pobačaja u zdravstvenim ustanovama, no također se smanjuje i broj poroda. 

Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno 36.481 živorođene djece, što je 1012 manje nego samo godinu ranije, a gotovo 3500 beba manje u usporedbi s istim podatkom pet godina ranije, javlja  Varazdinski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lanjska stopa pobačaja najniža je od 1995. godine. Ukupan broj pobačaja prošle godine je 6145, što je 759 manje u godinu dana. Najčešće su to i dalje žene u dobi između 30 i 39 godina, bez djece, s jednim ili dva djeteta.

Također pada i broj živorođenih na tisuću žena reproduktivne dobi, jasno je iz novoobjavljenih podataka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, isti podaci pokazuju da se u KB Merkur, splitskom, riječkom, osječkom KBC-u te u pulskoj bolnici evidentira najveći broj prekida trudnoće.

Primjerice, u bolnici u Vinkovcima, Našicama te bolnici Nova Gradiška lani je evidentiran po jedan legalno induciran pobačaj. U nekim bolnicama dominiraju prizivi savjesti na koji liječnici imaju pravo pri ovakvim postupcima, a što je tema koja tek slijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, prema odluci Ustavnog suda Vlada do veljače mora donijeti prvi hrvatski zakon o prekidima trudnoće. Taj bi prvi 'zakon o abortusu' trebao naslijediti aktualni, naslijeđen iz bivše države te konačno urediti sva pitanja oko pobačaja pa tako i priziv savjesti.

Prema zadnjoj informaciji, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić formira povjerenstvo koje će osmisliti prijedlog tog zakona, a na temelju iskustava i zakonskih rješenja ovog pitanja u drugim zemljama. Prema neslužbenim informacijama, povjerenstvo još nije okupljeno, piše Varazdinski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo